КПКОНПИ: Радев е купил апартамент от 142 кв. за 168 000 лв., но тогава не е бил на публична длъжност

Няма конфликт на интереси, като е назначил Десислава Генчева за пиар

OFFNews 05 август 2019 в 12:23 10354 2

КПКОНПИ не установи конфликт на интереси по отношение на държавния глава Румен Радев, свързан с работата му във ВВС и назначаването на съпругата му Десислава Радева (тогава Генчева) за пиар. 

Това става ясно от решение на комисията, публикувано на официалния й сайт. 

В сигнала се посочва, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Радев във връзка с назначаване на Десислава Генчева на два щата, въпреки че вторият - пиар на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя. В него се твърди още, че ВВС е плащало наем на жилище на Десислава Генчева в София, в което е живял с нея и самият Радев. 

В сигнала е посочено и, че Румен Радев е закупил жилище в София през 2010 г. с площ 143 квадратни метра за 168 хил. лева, което е под пазарните цени на имотите за периода в района. През 2005 г. е закупено и ведомствено жилище от Министерството на отбраната и едновременно с това неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът бил продаден през 2007 г. 

От решението на комисията става ясно, че Радев е купил апартамента за 168 хиляди, част от сумата е изплатена с кредит. 

Според антикорупционната комисия не се откриват данни за нарушаване на вече отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интерес, съобщи БТА. От комисията отбелязват още, че твърденията в сигнала касаят правни действия - сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност. Посочено е още, че не е налице свързаност между Радев и Десислава Генчева преди датата на сключване на гражданския брак. 

Заключението на комисията е, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Румен Радев или на свързано с него лице.

Производството по сигнала е прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

3

AnderXale

06.08 2019 в 16:36

Да платиш 1200 лв. за квадратен метър преди десет години, не е като да получиш апартамент с частен асансьор на стойност 2 млн. лева, без да заплатиш една стотинка! Нито пък е съпоставимо с твърдението за незаконна тераса, до която само ти имаш достъп и никой друг никога не я ползвал, че е обща! Или на Шкембевойвода 200 квадрата нерегистрирани тераси (представете си само терасите да са ти 200 кв.)!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

05.08 2019 в 14:27

Какъв конфликт на интереси и пазарни цени търсите в далаверите с военните имоти, бе хора?
Ми я си вижте далаверките дето се разиграха:
- с терена на бившето коменданство на "Попова шапка".. За колко пари го купиха "араби" и за колко след това препродадоха.. Та на негово място се пръкна МОЛ Сердика...;
- далаверките с терена на комендантството в Младост;
- с едни към 10 дка от терена на Военната академия - подготвени за строителство, между Спецсъда и Военно-историческия музей на ул. "Черковна"..
А КОМПИра кога ще се произнесе за конфликта на интереси на прецедентин Чехльо за терена в ЩАБА НА бившата ПЪРВА АРМИЯ, превърнал се в ТЕХНОПАРКА МУ.. Дето предвидливо си е построил и кабинчета за след преЦедателствуването му.. Дали го купи по пазарни цени?