Кабинетът дава 20 млн. за нова детска болница към Александровска, Правителствена минава към СУ

OFFNews 19 декември 2018 в 11:11 3012 0

Правителството дава 20 млн. лв. за нова детска болница

Правителството е взело решение да финансира с 20 млн. лв. изграждането на нова многопрофилна национална детска болница. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Взехме решение с министър Кирил Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ „Александровска“, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница, каза той в началото на заседанието на правителството. 

Премиерът уточни, че сградата в университетската болница е в груб строеж и екип от инженери вече са проверили нейното състояние, което е отлично.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че обследването, което трябва да се направи на грубия строеж, ще продължи около 1 месец, а след това предстои препроектирането, тъй като сградата е имала първоначален проект. По думите му то ще продължи около 3 месеца. „Това означава, че в началото на лятото можем да обявим обществена поръчка за строителството, което на практика означава, че може би до 1 година максимум, тоест до средата на 2020 година, ще имаме готова многопрофилна национална детска болница“, уточни той.

Тази идея бе разгледана, след като отпадна предложението дългогодишната Правителствена болница ("Лозенец") да мине от Министерския съвет към Министерството на здравеопазването и да бъде профилирана в педиатрична. Към днешна дата решението на кабинета е болница "Лозенец" да се прехвърли към Софийския университет, потвърди Кирил Ананиев. Сега тя служи като академична база на Медицинския факултет на СУ.

Решението болница „Лозенец” да бъде преструктурирана в първата национална педиатрична болница предизвика недоволството на студентските по медицина в СУ, затова кабинетът се отказа от идеята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови