Кабинетът изтегля утре Истанбулската конвенция

OFFNews 06 март 2018 в 20:20 6424 4

Премиерът Бойко Борисов ще внесе утре предложение за отмяна на решението на правителството за одобряване на Истанбулската конвенция и за изтеглянето от Народното събрание на предложението за ратификацията ѝ, съобщи БНТ.

Мотивът за решението е да се изчака решението на Конституционния съд по въпроса.

Скандалът около Истанбулската конвенция се разрази в началото на годината. Обсъждането на конвенцията предизвика протести в подкрепа на текстовете и срещу тях, като противниците на конвенцията се обявиха против прокарване на идеята за трети пол, каквато според тях прозира в текстовете. 

Срещу текстовете се обявиха "Обединени патриоти" и Българската православна църква, а БСП реши, че също ще гласува срещу приемането на Истанбулската конвенция, но ще предложи промени в закона срещу домашното насилие. 

От ГЕРБ пък поискаха становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската конвенция на българската конституция.

Тогава Борисов обяви, че Истанбулската конвенция ще бъде приета, само ако има консенсус в обществото по текстовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

2

AnderXale

06.03 2018 в 21:28

Защо не я изтеглиха преди две седмици, когато взеха решение да не я приемат, а точно утре? Това ми се струва като опит да се разсея напрежението от въпросите за ЧЕЗ, които и до този момент стоят без отговори. Какво стана с офшорките и мръсните пари, които Борисов видя миналата седмица в секретните документи от Бабиш?

15914

1

поп Дръвчо

06.03 2018 в 21:07

Манете вие конвенцията, кажете какво става с ЧЕЗ и с по 1 убийство на 3 дни от началото на годината.

 
X

Подкастът на OFFNews