Кабинетът отпусна още 90 млн. лева за тол системата

OFFNews 31 юли 2019 в 15:00 2808 0

Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за финансиране на дейността на специализирано звено „Национално тол управление“.

Средствата ще бъдат използвани за обезпечаване на дейностите на специализираното звено НТУ в АПИ през 2019 г., което изпълнява всички функции на агенцията като лице, събиращо пътни такси по чл. 10, ал. 1 и 2 от Закона за пътищата, по опериране на Електронната система за събиране на пътни такси по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата, администриране събирането на пътни такси по чл. 10, ал. 1 и 2 от Закона за пътищата и осъществяване на контрол и надзор върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние - националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и доставчиците на Европейската услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние (ЕУЕСТ) и върху доставчиците на декларирани данни, посочиха от информационната пресслужба.

Целта е да се осигури ефективно управление на смесената система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, за пътни превозни средства до 3,5 тона (които ще бъдат таксувани с електронна винетка), както и над 3.5 тона, които ще се таксуват по тол системата.

Преди дни депутатите отложиха пускането на тол системата за март 2020 г. Пробно тол системата трябваше да заработи на 16 август, но с промените в Закона за пътищата обаче ще се даде старт на техническата част, а събирането на такси за камионите над 3,5 тона ще бъде отложено до догодина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови