Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция, референдум няма да има

Дебат за яребици, Брекзит и възбуда избухна в пленарната зала

ОFFNews 07 март 2018 в 11:05 4216 5

На заседанието си днес правителството оттегли предложението си за ратифициране на Истанбулската конвенция от Народното събрание. В същото време темата влезе в дневния ред на депутатите и за пореден път стана повод за взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП. 

Референдум по темата с конвенцията няма да има, решиха народните представители на днешното пленарно заседание. Мнозинството отхвърли предложението на БСП да се проведе на референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция?“.

Идеята беше отхвърлена с 67 гласа "за", 121 "против" и 23 "въздържал се". В подкрепа на предложението за национално допитване гласуваха само социалистите. 

"Единият аргумент срещу референдума е да не се харчат пари. Вие изхарчихте стотици милиони за какво ли не, но не искахте да се изхарчат тези пари, за да се пита народът. Когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя припомни, че с изтеглянето на документа премиерът си оставя възможност да го внесе отново, когато има консенсус по темата. Нинова обаче подчерта, че от БСП няма да променят мнението си и няма да се стигне до съгласие. 

"Нарекохте 70% от българските граждани, които са против Истанбулската конвенция, тъмни сили. Аз не мисля, че са тъмни сили", добави тя. По-късно Цвета Караянчева (ГЕРБ), чиято бе репликата с "тъмните сили", обясни, че не е говорела за хората, които са срещу конвенцията, а за фалшивите новини. 

От ГЕРБ пък подчертаха, че добавянето на тази точна в дневния ред на депутатите е недопустимо и в разрез с правилника. "Ние не протестираме срещу това, но с оглед прецизността следва да изразим аргументите си за тази неуместност", коментира Кирилов и обясни, че предложението не е било разгледано и от водещата комисия по темата правна комисия преди да стигне до пленарната.

Кирилов разкритикува остро и начина, по който е формулирано питането: "Този въпрос е нелогичен, недопустим и не отговаря на изискванията на специалния закон", обясни той. 

ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложението за референдум. "Не всичко се решава с референдуми, колеги. Провеждането на референдум се превърна в бягане от отговорност", каза Хамид Хамид. Той подчерта, че миналата седмица в Холандия са отменили на първо четене закона за допитванията и че трябва много да се внимава с въпросите.

Дебатите по темата: от "яребици" до Brexit и "възбуда"

Изказванията в пленарната зала по темата дали да има референдум за Истанбулската конвенция бяха превзети от метафори, размяна на остри реплики и обвинения. 

"Тръгнали сте с топ на лов за яребици", обърна се Хамид Хамид към БСП. Социалистите отговориха, че когато става дума за мнението на суверена, няма място за сравнения с "топове и пушки". "Не превръщайте българския народ в яребици, те не са яребици", коментира социалистът Филип Попов. 

От ДПС припомниха и референдума във Великобритания за излизане от ЕС. По думите им след Брекзит много от гласувалите "за" съжаляват за решението си. Оттам казаха още, че трябва да се внимава и у нас да не се стигне до подобна ситуация. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов стигна по-далеч и заяви, че БСП върви към излизане от ЕС и влизане в Евразия. Отговорът на Нинова не закъсня: "Господин Цветанов, вашата партия я е нямало в съдебните регистри, когато ние внесохме документите за влизане в Европейския съюз", каза тя.

Размяната на реплики между Цветанов и Нинова продължи. Депутатът от ГЕРБ заяви, че БСП са си сменили позицията за конвенцията. Той цитира заглавия във вестник "Дума", което гласи, че депутати ще инициират гласуване на конвенцията. По думите му от БСП са били за документа и на събрание на ПЕС, дори инициирали подписка за приемането на конвенцията.

"Преди да излезете да говорите, много добре си спомнете какво сте правили не години, а месеци назад. Защо противопоставяте хората", каза той и подчерта, че е искал да припомни позицията на БСП през ноември и декември, когато социалистите са били "основни стожери на приемането на документа". 

Решението на Цветанов да вземе думата беше остро разкритикувано от друг социалист - Георги Свиленски. "10 минути изказване и 2 минути дуплика и нищо по темата. Цветанов продължи семинара на Младежи ГЕРБ и разказва какво е правило БСП, какво е правил ГЕРБ, но нищо по темата", коментира депутатът от БСП. 

"Разбирам, че госпожа Нинова ви е възбудила много. Господин Цветанов се опитва да заплашва българските граждани, които ще протестират", каза още Свиленски. Малко по-късно Цветанов отговори на репликата, като подчерта, че "колегите от БСП са много възбудени".

Дебатите стигнаха и до идейни нападки по темата за европейското бъдеще на България, както и до обвинения в лицемерие. "Ето това е социалната роля на пола: БСП в Европарламента са за, а тук- против", каза депутатът от "Обединените патриоти" Юлиан Ангелов. Патриотите казаха още, че от целия този дебат няма смисъл, защото конвенцията е оттеглена от Министерския съвет.

"Дебатът няма почти нищо общо с точката от дневния ред. Тук вече час слушаме историко-политически реминисценции дебат за геополитическата нагласа на България, за либералната демокрация. Темата е референдум за Истанбулската конвенция", коментира Йордан Цонев. 

"Колеги, този дебат приключи. Повече не се възбуждайте", добави депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

4

мгергов

07.03 2018 в 15:22

Интересно как тогава виждаш нещо педерастко, но няма значение. Не ми отговаряй.

12392

2

мгергов

07.03 2018 в 13:24

Извинявай, направи ли си труда да е запознаеш с нея, че и да я прочетеш евентуално? Чули - недочули братче....като с доктора!