Кабинетът предложи да започнат преговорите със САЩ за изтребителите F-16

OFFNews 09 януари 2019 в 13:22 4299 3

Правителството взе решение на днешното си заседание да предложи на парламента да възложи на Министерския съвет да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16. 

Това обяви след края на заседанието министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

На заседанието министрите са разгледали доклада за придобиване на новия боен самолет, подготвен от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е между F-16 и "Грипен", и са решили парламентът да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор.

Задължително в преговорния екип ще трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител", коментира Каракачанов.

По думите му преговорите тепърва предстоят и към момента не може да се дадат параметри за цена, начин и срок на плащане на самолетите.

Решихме да преговаряме със САЩ за изтребители F-16, защото тяхната оферта е комплексна, включваща оборудване и въоръжение. Предложенията на Швеция и на Италия също щяха да надвишат финансовата рамка, гласувана от парламента, но нямаше до можем да избегнем преговори със САЩ за покупка на въоръжение, посочи Каракачанов и допълни, че се надява до края на годината да има сключен договор за изтребителите.

"Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи", каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Той благодари на комисията по избора, която според него е свършила работата си добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови