Как да се защитят правата на българите във Великобритания след Брекзит? Станишев с поредица срещи в Лондон днес

Александра Маркарян, Лондон 05 май 2019 в 07:30 2946 0

Снимка Архив OFFNews

Как да бъдат защитени по най-добрия начин правата на българските граждани във Великобритания след Брекзит? Този въпрос ще обсъжда президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и кандидат за евродепутат Сергей Станишев в Лондон с представители на Лейбъристката партия, включително водача на листата ѝ Клод Мораес, и с екипа на кмета на Лондон Садик Кан. Днес той ще се срещне и със структурата на ПЕС в Лондон, която обхваща партии-членки на ПЕС със структури във Великобритания, а по-късно ще има и среща на кандидатите за евродепутати от БСП с българската общност.

По данни на Министерството на външните работи над 2 милиона български граждани живеят и работят в чужбина. 280 хил. от тях пребивават законно във Великобритания. След излизането ѝ от ЕС (Брекзит) всички те трябва да кандидатстват за получаването на нов статут в страната, но мнозина не покриват изискванията за британското вътрешно министерство. Това може да доведе до вълна от завръщащи се българи, което би натоварило социалната система на България и може да предизвика безпрецедентна ситуация с потенциално хиляди незаконно пребиваващи българи във Великобритания.

Българите във Великобритания са стотици хиляди, само в Лондон има 18 български училища, десетки са българските магазини, има български клиники, дори частни болници, но интересите на сънародниците ни не са представени на политическо ниво. Не съществува и адекватна, работеща стратегия за работа с българите в чужбина и това също ще е предмет на разговорите между Станишев и колегите му.

Част от срещите им ще се състоят по време на Фестивала на източноевропейските култури, който започва днес в Северен Лондон и на който президентът на ПЕС е гост. Съвместно с него се провежда и най-големият фестивал на българската общност в Обединеното кралство, на който сънародниците ни ще извият традиционното хоро за Гергьовден.

Идеята за Фестивал на източноевропейските култури е част от стратегията на East European Forum да се промотира културата на страните от Източна Европа и да развенчае внушаваната с години от крайнодесни политически партии и таблоиди във Великобритания подвеждаща представа за тези държави. Над 15 български групи за народна музика и танци са потвърдили участие, както и представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Украйна, Македония и Кипър. Освен Станишев, гости на фестивала ще са кандидатите за ЕП от листата на „БСП за България“ Цветелина Пенкова и Иван Кръстев.

Наситената програма на президента на ПЕС е на рождения му ден. По повод днешния му празник Станишев получи поздравителни адреси от президента и вицепрезидента. В поздравлението си държавният глава Румен Радев пише: 

"Уверен съм, че богатият Ви политически опит е капитал за реализацията на всяка инициатива в интерес на българските граждани и за осигуряване на по-доброто бъдеще на страната ни. Пожелавам постигнатото да Ви носи радост и удовлетворение, а специалните моменти с близки и приятели – щастие и ведро настроение.

Бъдете здрав и нека успехът да съпътства всяко Ваше начинание, свързано с просперитета на родината".

В поздравлението на вицепрезидента Илияна Йотова се казва:

"Във времена, когато европейският проект е поставен на изпитание и доверието на европейските граждани в политиците достига критично ниски нива, Вашата роля начело на ПЕС е още по-важна. Убедена съм, че с професионализъм и нестихващ ентусиазъм ще продължавате да работите за възраждането на европейската идея такава, каквато ни я завещаха създателите. Европа и България имат нужда от политици като Вас – опитни и отдадени на идеи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови