Как ще гласуваме на местните избори (видео)

OFFNews 14 октомври 2019 в 16:02 3795 0

На 27 октомври ще гласуваме за общински съветници, за кмет на община и на кметство, а за кмет и на район ще се гласува в София, Варна и Пловдив.

Всеки член на секционната избирателна комисия ще откъсва бюлетина за съответния вид избор от кочан пред избирателя, ще я показва, за да се увери, че е празна и ще слага печат на гърба на бюлетината. Членът на СИК ще сгъва бюлетината първо по широчина, така че да не закрива номера на бюлетината и перфорацията по ширина, а местата за полагане на печатите остава от външната страна, след което сгъва бюлетина още веднъж по широчина и поставя печат. Това ще се повтаря за всеки вид бюлетина при всички избиратели. 

За избирателя, комисията препоръчва след като даде вота си, да сгъне бюлетината по същия начин, така че изборът му да остане скрит. 

Когато излезе от кабината за гласуване, избирателят отива при член на СИК, който първо сверява номера на бюлетина с номера в кочана, а след това поставя печат, без да отваря бюлетината. Членът откъсва полето с номерата на бюлетината и ги пуска в непрозрачна кутия, след което подава на избирателя, за да я пусне в избирателната кутия. 

Има два начина за отбелязване на нашия избор - единият от тях е "Х" (хикс), а вторият "V" /латинско ве; чавка/, те са поставят в квадратчето пред наименованието на кандидатите. 

За общински съветници избирателите ще гласуват отново с знаците Х или V, като ще се поставят в кръгчето с техния съответен трицифрен номер. Препоръчва се избирателят да се запознае с номерата на общинските съветници в списъците пред изборните помещения. 

Всяка бюлетина се попълва със син химикал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови