Как ще се уреждат мобилните секции за хора с увреждания?

OFFNews 09 април 2019 в 12:31 4165 0

ЦИК утвърди реда, по който избирателите с трайни увреждания, които не могат да напуснат дома си, могат да гласуват в изборите за Европейски парламент с подвижна избирателна кутия.

Според правилата секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се образува на територията на всяко населено място не по-късно от 11.05.2019 г. (14 дни преди изборния ден), ако има подадени не по-малко от 10 заявления от лица с трайни увреждания. За целта избирателите трябва да имат постоянен адрес в съответното населено място или ако адресът е настоя, да са подали заявление и да са били вписани в избирателния списък по настоящия им адрес.

Заявленията за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия се подават до кмета на общината/кметството/кметския наместник. Заявленията са саморъчно подписани и може да бъдат подадени от упълномощено лице или изпратени по пощата, факс или електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на общината. Към тях се прилагат: копие от документи от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословното им състояние, които установяват, че заболяването на избирателя е причинило такива увреждания, които не му позволяват да напусне дома си и да се придвижи до избирателната секция самостоятелно или с друго помощно средство.

Когато до 11.05.2019 г. са подадени поне 10 заявления, кметът на общината в същия срок уведомява РИК за броя на подадените заявления. Районната избирателна комисия със свое решение определя броя на секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия може да обхваща територията на едно или повече от едно населено място в рамките на общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови