Какво е капитализъм? Животът да си е твой!

Мартин Георгиев 25 ноември 2017 в 08:57 11811 1

Снимка OFFNews

ДСБ, „Да,България“, БЗНС, Зелените и ДЕОС взеха участие в дискусия на тема "Моралните основи на капитализма", която се проведе в конферентната зала на ДСБ - София, по инициатива на Институт за свободен капитализъм „Атлас“.

Конкретният повод за дискусията е десетилетното драстично нарушаване на правата на собственост, което държавата предприема от 1990 г. насам, и особено от 2009 г. В основата на капитализма са именно правата на собственост, ощъществявани чрез пазарите и гарантирани от закона. Ако те бъдат нарушени, няма не само пазар, не само закон, но няма и морал. Гарантираното право на всеки да успява, като преследва своя собствен интерес, е моралната обосновка на капитализма, изтъкват организаторите.

Дебатът беше открит от проф. Андрю Бърнстийн, гост-лектор от Института "Айн Ранд" - САЩ, който изнесе уводна лекция. В нея той дефинира понятието "капитализъм" и разясни някои от ключовите му аспекти:

"Като казвам "капитализъм" имам предвид системата за правата на отделния иднивид. Той има правото на живот, на свобода, правото на собственост и неотменимото право да се бори за щастието си. В стопанската сфера "капитализъм" значи правото да работиш, да печелиш пари, да притежаваш собственост, както и да започнеш твой бизнес. В другата противоположност са националсоциализмът и комунизмът. Под тези 2 системи животът ти е напълно социализиран. Той принадлежи на държавата, а не на теб"

Бърнстийн заяви още, че в момента най-богатите и развити страни са със смесена икономика, отчасти социализъм, от части капитализъм. Съединените щати, която е една от тези страни, това положение съществува още от началото на 30те години.

В дискусията взе думата още Радан Кънев, който даде пример с начина на функциониране на скандинавските страни:

"Там където местната власт е силна и разполага със съществени правомощия, тя може да ги упражнява в духа на капиталистическата етика, дори изземвайки доброволно по-голям процент от продукта от отделните индивиди. До голяма степен скандинавските страни са такъв пример, защото няма съмнение във доброволността на много високите нива на данъчно облагане в тези държави. Няма съмнение и че тези отнети средства се изразходват прозрачно и ефективно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови