Какво се разбраха управляващите: Масите на 1.5 м, ваучери за туризъм, безплатни чадъри (Видео)

OFFNews 05 май 2020 в 13:37 11560 1

Съгласихме се да се измени заповедта от 3 май, като се направят допълнения и промени – разстоянието между масите да бъде 1,5 метра, тъй като разстоянието от 2,5 метра става нерентабилно за собствениците на заведения. Това съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание на Коалиционния съвет в Министерски съвет, което продължи над 2 часа и половина. Симеонов каза, че в заведенията ще бъде дадено право да се работи и с предпазни шлемове, не само с маски. 

Ще бъдат въведени и ваучери за туризъм, които ще бъдат плащани от държавата. Разбрахме се ваучерите за туризъм да са само за хора без задължения към държавния бюджет, плащащи социални осигуровки, каза Симеонов. Той обясни, че предстои да се конкретизира размерът на ваучерите, сроковете, в които ще се използват, както и начина на приложението и реализацията им, но има единодушно мнение, че ще се използва това като средство за насърчаване на туристическия бранш.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че има спор по отношение на детайлите за ваучерите. На граждани с високи доходи ваучерите няма да са им от полза, смята той.

Постигнато е и споразумение чадърите и шезлонгите за сезон 2020 да бъдат безплатни. "Това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса на фирмите, които отговарят за съответните плажни ивици", обясни лидерът на НФСБ. Правото на строителството в курорто, който не са национални ще се удължи до 15 юни, “тъй като дотогава така или иначе туризъм няма да има”. Решенията за това трябва да бъдат взети от местните общински съвети.

Увеличаване на строителството

Ще се опитаме да увеличим средствата за строителство, защото ефектът от него е двояк, заяви Томислав Дончев.

„Лицемерно и нечестно би било да твърдим, че винаги мислим и целим едно и също. Това би било нечестно към всички граждани, които са подкрепили различните партии. Има теми, по които има безспорен консенсус. Безспорно е например, че средствата, които сме инвестирали в строителство, и създават заетост, а освен хората да си взели заплатите и фирмите да си платят данъците, имаме и продукт. Ограничения в средствата за строителството няма да има – даже ще се опитаме да ги увеличим“, каза Дончев.

Валери Симеонов, каза че коалиционните партньори виждат голям потенциал за създаване на работни места в строителството. За това на съвета са се разбрали да се работи ускорено по магистрали и пътища: магистрала Хемус, Ботевград- Монтана - Видин, обхода на Бургас, ремонт на мостове и виадукти, и т.н.

Ще се ускори и работата по язовирите, за което в сегашния бюджет са заделени 500 млн. лв. Има приключили обществени поръчки за 200 язовира, каза Симеонов. Засилено е изграждането на ВиК обекти за 1,3 млрд.

Саниране, но със самоучастие

Под условие е продължаване на санирането, каза Симеонов. Партиите от “Обединени патриоти” са съгласни за продължаване на програмата, но с 30% участие на етажната собственост.

На съвета е обсъждано и възстановяване на спортните мероприятие и по-конкретно на Футболното първенство. Симеонов обясни, че ще се следят действията на европейски държави по възобновяването на първенствата и ще се решава на база на техните резултати.. Ще се насърчава и възстановяването на националните спортове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

05.05 2020 в 14:32

На Симеон Александров
Разбираемо е "възмущението" ви от днешната цена на билетчето, но... не забравяйте в какви транспортни средства се возите днес и ги сравнете с раздрънканите, шумни и прашни Чавдари и Икаруси в миналото. Всяко удобство се заплаща. Най-евтино, а и здравословно е "возенето" върху собствените два крака. Изборът си е ваш. Казвам това добронамерено.