Калфин: Прехвърлянето на ТЕЛК в НОИ няма да реши проблемите

OFFNews 25 април 2017 в 18:11 4848 2

Предложението за пренасянето на ТЕЛК в НОИ няма да реши проблемите в системата. Тя се нуждае от дълбока реформа.

Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред „BloombergTV“, след като от ГЕРБ обявиха, че сред първите задачи на бъдещия социален министър ще бъде именно прехвърлянето на комисиите по ТЕЛК към Националния осигурителен институт, за да се затегне контролът върху отпускането на инвалидни пенсии.

„Тук е необходима много дълбока реформа, която беше подготвена, има разработена концепция, но разбира се новото правителство има право да я обсъди още един път и да започне нейното съгласуване с организациите на хората с увреждания. Мисля така, защото освен злоупотребите има много несправедливости в системата за трудова експертиза, има и много трудности. Едва ли има някой в страната, който да е доволен от нея. Ако се погледне самата система на ТЕЛК-овете, тя е недофинансирана, там лекарите нямат право да работят нещо друго, няма достатъчно експерти, поради което ТЕЛК-овете са малко, а хората които трябва да ходят до там изпитват допълнителни затруднения“, коментира Калфин. 

По думите му у нас трябва да се приложи европейската практика за трудоспособните хора с някаква степен на увреждане да бъде създадена отделна комисия, която да преценява възможностите им за работа.

"Това е методика на Световната здравна организация, сравнително нова, която се прилага в редица европейски страни. Първо се отделят хората, които са в трудоспособна възраст и имат действителна възможност да работят. За тях се прави втора комисия, която определя с конкретното заболяване, какъв вид работа може да изпълнява съответния човек. Всичко останало, което касае деца и възрастни е социална политика, то не е трудова експертиза. Това ще намали потока към въпросната трудова експертиза, като в същото време ще даде възможност тези хора да получат тази грижа, от която те със заболяването си се нуждаят, като освен това и да работят.Това трябва да стане постепенно и хората трябва да се убедят, че нито един от гражданите ни, който има увреждане няма да загуби средства“, каза той.

Калфин определи като вредни и противопоставящи хората заявленията, че със спестените от новата организация на ТЕЛК пари, ще се подпомага осигуряването на средства за пенсионната система.

„Пенсиите са отделна система, която беше значително затегната с промените, които направихме в НОИ. Това, което трябва да се направи, е просто тя да се дофинансира. Твърдя, че има възможности за това. Ако ГЕРБ работи за реализиране на прогнозата си за средна работна заплата от 1500 лева, това означава за 4 години и 50 процентно увеличение на средните трудови възнаграждания. Това значи и 50 процентно увеличение и на приходите в НОИ от осигуровки, което е нормално и е напълно достатъчно, за да се индексират всички пенсии и то към сегашна дата, а не към 2009 година“, подчерта бившият социален министър.

По повод решението за увеличение на минималната пенсия до 200 лева Калфин посочи, че увеличение само за най-малките пенсии е изключително грешен подход. 

"Той е анти цялостната логика на пенсионната ни система. Той ощетява страшно много хора. В този случай, когато се увеличават само най-ниските пенсии, се получава така, че хората с малко стаж и внесени осигуровки, на практика ще започнат да получават същото като тези с много повече стаж и платени вноски. Няма как да се прави социална политика през пенсиите, защото те са осигурителен доход, за който всеки човек, който работи си плаща. Това на практика са неговите пари и той си ги получава след като приключи с активната трудова дейност", допълни Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

25.04 2017 в 22:06

"...ТЕЛК-овете, там лекарите нямат право да работят нещо друго..."
Калфин, препоръчвам ти да се простиш със социалната политика и да се явиш на ТЕЛК с протокол...от ПСИХИАТЪР !
Гарантирана ти е "баснословна" пенсия!