Калоян Паргов: Договорът с Македония дава дефекти, заплашва българщината

OFFNews 16 август 2018 в 13:45 1517 0

Снимка БСП - пресцентър

След подписването на договора за добросъседство с Македония, пролича слабостта на българската дипломация.

Това мнение изрази лидерът на БСП - София Калоян Паргов.

Само година след подписването на договора за добросъседство с Македония, той започна да дава дефекти. И тук проличава слабостта на българската дипломация. Доказателство за това е изявлението на Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание, заяви той.

Паргов е категоричен, че управляващите трябва "да проявят смелост и да защитят българщината, която са отстоявали и са дали живота си за нея хиляди. Те са длъжни да защитят интересите на българите в Македония, така както го правят Сърбия, Гърция и Албания за техните малцинства“.

Според него в договора между Гърция и Македония нещата са ясно разписани и това не дава възможност за спекулации.

"Докато нашият договор по никакъв начин не възпира македонски официални представители да правят подобни изявления. Самият факт, че в договора се говори за македонски език, вече е проблем. Историческа истина е, че македонските наречия са част от българския език“, посочва още Калоян Паргов.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов също се ядоса на македонския си колега Зоран Заев, който в телевизионно интервю заявил, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!