Кандидатът за вътрешен министър – издигнат в МВР от правителството на Орешарски

Маринов отговаряше за охраната на парламента при протестите #ДАНСwithme

Юлиан Христов 10 септември 2018 в 12:53 16616 1

Кандидатът за вътрешен министър – издигнат в МВР от правителството на Орешарски

Главният секретар на МВР Младен Маринов, чието име беше обявено от премиера Бойко Борисов за кандидат за мястото на вътрешния министър в оставка Валентин Радев, дължи стремглавото си изкачване в системата на МВР на правителството на Пламен Орешарски и на тогавашния главен секретар на министерството, а сега национален координатор на „Атака“ - Светлозар Лазаров.

Маринов оглави Столичната дирекция на вътрешните работи през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев. Дотогава постът се заемаше от Ивайло Спиридонов. 

По това време професионалното ръководство на МВР се оглавява от Светлозар Лазаров, който понастоящем е активен политически кадър на партията на Волен Сидеров "Атака". В мандата на Пламен Орешарски партията е емблема на т. нар. "златен пръст", който крепи правителството.

Кандидатурата на новия шеф на СДВР Младен Маринов е представена пред личния състав на СДВР на 25 юли 2014 г. лично от главсека Лазаров. Преди това като заместник-директор на СДВР Маринов беше пряко ангажиран с охраната на парламента и сградата на Министерския съвет по време на антиправителствените протести от 2013 г. 

За главен секретар на МВР той е предложен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, за което по-късно е издаден и указ с подписа на президента Румен Радев.

В мандата си на главен секретар Маринов отчете спад в престъпността, макар че статистиката се дължи на базата на заявените и регистрирани престъпления. В същото време разкриваемостта е спаднала. По време на престоя му в МВР се появиха сериозни пробойни  - служители на Гранична полиция пропуснаха цял самолет на летище "София" без да бъдат проверени документите на пътниците, поредица с бягство на затворници, едното от които завърши със смъртен случай, както и петорното убийство и самоубийство в Нови Искър от началото на 2018 г.

В мандата на Маринов се случи и първото от години насам отвличане с искане на откуп. Както стана ясно тогава, случаят беше решен след намесата на премиера Бойко Борисов. 

Публикации свързват името му с подземния свят в годините на прехода. 

Преди да станат ясни имената на новите министри, от ГЕРБ заявиха, че МВР остава тяхна "квота". В тази връзка кандидатурата на Маринов е любопитна и с това, че в два поредни мандата зам.-министър е Красимир Ципов - депутат от ГЕРБ, член на вътрешната комисия в парламента. 

От 1991 г. Маринов заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на СДВР, сред които началник на отдел „Охранителна полиция“ и заместник-директор на столичната дирекция. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност - МВР, а през 2005 г. завършва право в УНСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

10.09 2018 в 14:24

Тоя е голяма мръвка...да не забравяме чичо Любен Дилов-баща "...,че хаосът закон е на природата,а порядъка мечта човешка..."