Карадайъ: ГЕРБ ползват държавата за разделение, националистите са само инструмент

Николаос Цитиридис 20 октомври 2017 в 12:00 5666 0

Денят на Кърджали ще бъде празнуван двойно - с една организация от общината и с една от областната управа. В това действие на държавата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ съзря опит за разделение и противопоставяне.

Празникът на Кърджали се отбелязва на 21 октовмри, като утре ще бъде тържеството, което традиционно се организира от общината. Днес пък Областната управа организира също чествания в града, а на тях ще присъстват председателят на НС Димитър Главчев, както и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Никоя партия не е държавата", каза Карадайъ в парламента и продължи:

"Ползват институции за противопоставяне. Това не води до нищо добро. Утре ще има чествания от община Кърджали. Какво правят днес, каква е целта? Това са опасни симптоми и по този начин не може да продължава. Разделението и противопоставянето в тази власт считахме, че е идеология на националистите, но тази организация, която виждаме днес на един местен празник, който е в компетенциите на местната власт, да се организира партийно от ГЕРБ чрез ползването на държавните институции, по скоро бихме се замислили върху ситуацията, това дали не е политика на ГЕРБ, а националистите да са инструмент в техните ръце"

Попитан още какъв толеранс ще бъде даден на Валери Симеонов и исканата му от ДПС оставка, Карадайъ каза, че толерансът отдавна е изчерпан, а за опасностите от националисти в управлението са предупреждавали отдавна.

Лидерът на ДПС коментира и новината от днес, че главният прокурор Сотир Цацаров ще иска забрана за фондация, която е финансирала ДОСТ. Партията на Лютви Местан опроверга обвинител номер едно, а Карадайъ каза, че срещу ДОСТ многократно са подавали сигнали за нарушения, особено в предизборните кампании.

"Нека видим какви ще са резултатите от проверките", каза лидерът на ДПС.

Карадайъ беше лаконичен и относно идеята за закон, свързан с финансирането на вероизповеданията в България: "Тепърва ще трябва да се запознаем със законопроекта. Можем само да припомним, че ние винаги сме настоявали държавата да се грижи за вероизповеданията, включително и за тяхното финансиране, за да бъдат независими от чужди влияния."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови