Каракачанов готов със закон за доброволна казарма от 6 месеца

OFFNews
02 юли 2020 в 15:18 | 2219 |4

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че през следващата седмица ще внесе в Министерския съвет Закона за доброволната военна служба, чрез който ще бъде дадена възможност на младите хора да получат знания, “които ще са им нужни в един рисков и опасен свят”.

Доброволната военна служба дава възможност на всички млади хора, които желаят, в рамките на два модула по три месеца, общо шест месеца, в няколко центъра в страната, да я получат, уточни той.

Първият модул е начална военна подготовка, вторият е за специална военна подготовка.

Законът ще гарантира на тези хора запазване на работните им места, независимо дали работят в държавния или частен сектор, посочи Каракачанов и допълни, че преминалите доброволна военна служба ще имат предимство при постъпването на работа в структурите на сигурността и държавната администрация при равни условия с другите кандидати.

Според министъра проектът ще стартира с 600 души, а бюджетът е осигурен от Министерството на отбраната, без да са нужни допълнителни средства. Възрастовата граница е до 40 години за младежите и девойките, които след преминаване на подобно обучение се зачисляват в резерва на Българската армия.

Красимир Каракачанов връчи сертификати на ученици, участващи в курс "Подготовка за изпълнение на задълженията по отбраната на страната и действия при кризи" на полигона на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. Обучаеми в него са 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон".

Подобен тип начални военни обучения, като това в НВУ"Васил Левски" ще има във Военноморското училище, а през следващата година и във Военовъздушното училище, посочи Каракачанов.

Началникът на Военния университет полк.Иван Маламов каза, че с практическата подготвка се надграждат знанията на децата, получавани в средното училище. Участниците в пилотния проект в рамките на 5 дни са получили военоприложни знания и умения по 9 дисциплини. В най-скоро време ще бъде организиран следващи лагер поне за 15 дни, с по-голяма динамика и натоварване така, че курсистите да усетят наистина войсковия живот, посочи той.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 22188

02.07 2020 в 19:35 4
+ 0
- 0
Е, най-накрая отнякъде нещо да помръдне ...
Не че някой е заритал за мене, и не че вчера съм виждал за последно новобранска рота. Но ако е нужно - готов съм да участвам в това със всяка от ВОС-овете си.
Babaliuga

Рейтинг : 3163

02.07 2020 в 17:27 3
+ 1
- 0
@Emigirl - Само в случай за задължителна наборна служба и за жените.
Бабатунде

Рейтинг : 2223

02.07 2020 в 16:44 2
+ 0
- 0
Ако наистина се гарантира запазване на работното място, идеята не е чак толкова лоша. Задължителната казарма е необходимост за нискообразованите и за западащите страни, но доброволната с възможност за връщане на работното място след това е нещо напълно адекватно !
Emigirl

Рейтинг : 8374

02.07 2020 в 15:57 1
+ 10
- 0
Подкрепям идеята за въвездането на задължителна казарма!