Каракачанов и Симеонов се хванаха за гушата заради изтребителите

OFFNews 03 ноември 2017 в 15:05 17015 3

Каракачанов и Симеонов се хванаха за гуша заради изтребителите

Остри критики относно заделените средства за купуване на нови изтребители е отправил вицепремиерът Валери Симеонов на последното заседание на правителството на 30 октомври. Тогава беше приет бюджетът за следващата година. 

От публикуваната стенограма става ясно, че Симеонов не е съгласен с отделянето на допълнително пари за Министерството на отбраната, като смята купуването на нови изтребители за излишно:

Смятам, че, въпреки че като цяло бюджетът е добре съставен, макропоказателите са също много добри, но все пак аз мисля, че могат да се извършат определени промени в него, които биха подпомогнали като цяло развитието на страната и не на последно място – и условията на възнаграждение, най-вече на работещите в държавния сектор, като предпоставка за извършване на реални промени, такива, каквито ние сме си заложили в програмата.

Той смята, че парите за изтребители трябва да бъдат пренасочени към повишаване на заплатите в администрацията: 

Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо. Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната. Тези пари могат да бъдат насочени към тези дейности, които изброих.

Симеонов дава пример от нощните си турове по Черноморието и заявява, че хората, които проверяват "фирмите нарушители", взимат 460 лева и от това не може да се очаква ефективно да вършат работата си.

Това провокира колегата му от Обединени патриоти Красимир Каракачанов да отговори, че този проект за армията е важен, а парите са планирани и заделени с решение на парламента. 

"Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление", отговаря той.

По думите му, ако сега проектът за нови изтребители бъде спрян, той няма да бъде изпълнен през следващите "пет-шест години".

Страна в спора взима и премиерът, според когото трябва да се помисли за това дали няма възможности за изграждане на общи европейски отбранителни сили. Той обаче е категоричен, че във всички сфери има увеличение, което преди плащането на задълженията по КТБ и Белене, не би могло да се случи.

Противоречията между партньорите в Патриотичния фронт се изостриха особено много след протеста на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево, които отказаха да летят заради несигурност. Според Валери Симеонов това тяхно действие граничи с "национална измяна". Именно за това той използва и израза "неразположен", така както пилотите аргументираха отказа си за летене. Тезата на Каракачанов пък е, че не може да се говори за бунт и национална измяна, защото пилотите се възползвали от законното си право, когато не се чувстват сигурни, да не летят.

Ето и пълния текст на стенограмата:

Следва на стр. 2

Страница на статията : 01020304
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови