Каракачанов избра началник на военното разузнаване, чака президента

Георги А. Ангелов 14 ноември 2019 в 15:59 3893 0

Красимир Каракачанов

Полковник Велко Атанасов, който сега е и.д. директор на служба „Военна информация“, може да поеме командването на службата. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред депутатите от ресорната комисия.

В началото на юли Военната прокуратура започна да разследва последния и шеф на Военното разузнаване - генерал Пламен Ангелов и предишния генерал Светослав Даскалов, заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Ангелов сам подаде рапорт за напускане.

Според обвинението над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС са били издадени от Държавната комисия по сигурността на информацията в нарушение на закона, а разрешенията са дадени на база документи от служба "Военна информация", подписани в нарушение на правилата.

Аз се спрях на предложение, което има необходимите качества, необходимото военно образование, който да поеме службата, каза Каракачанов. Той обясни, че има процедура за назначаване на шеф на военното разузнаване и преди да вкара предложението в Министерски съвет, е редно да има съгласуване с президентската институция, за да няма разминаване. Когато получа утвърдителен отговор от президента, ще го внеса като процедура, каза Каракачанов.

Атанасов е полковник, а разузнаването трябва да бъде оглавено от генерал, но според Каракачанов това не е проблем и той може да изпълнява длъжността, докато не изтекат годините, в които трябва да предстои в звание на полковник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови