Каракачанов не искал повече да е "синя каска", а Сидеров не отиде на коалиционен съвет

OFFNews 23 октомври 2018 в 16:02 3174 0

"Аз повече роля на "синя каска" няма да играя". 

С тези думи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира отношенията между коалиционните му партньори в "Обединените патриоти" - Волен Сидеров (лидер на Атака) и Валери Симеонов (лидер на НФСБ).

"Аз една година и половина се правих на "синя каска", опитвам се да балансирам между някакви такива настроения. От тук нататък губим много време. Вместо да се занимаваме с нещата, заложени в програмата на ОП, година и половина се занимаваме с глупости. Стига толкова. Ако ще работим, да работим. Ако някой се кара, да се кара", коментира той пред журналисти.

Каракачанов каза още, че правителството не трябва да пада. "Не мога да кажа дали правителството ще падне при евентуална оставка на Валери Симеонов", каза той. 

Малко след изказването на Каракачанов започна и спешна пресконференция на вицепремиера Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ обяви, че и без него правителството ще е стабилно и помоли да няма протести в негова защита. 

След това започна коалиционния съвет на "Обединените патриоти", на който трите партии трябва да решат дали Симеонов да запази поста си в правителството след изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания. 

Срещата продължава и в момента, но лидерът на "Атака" Волен Сидеров не присъства на нея. Причината - миналата седмица НФСБ сне доверието от него и поиска оставката му като председател на парламентарната група на "Обединените патриоти". Повод за действията им бяха надписи срещу Симеонов, излъчени по партийната телевизия на "Атака". 

"Не присъствам на Коалиционен съвет. НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като
председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на
съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща", написа Сидеров във Фейсбиук.

Преди повече от месец вицепремиерът Каракачанов отиде със синя каска на главата на среща на управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Тогава причината бяха оставките на бившите министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Ненчев. От НФСБ и ВМРО бяха недоволни, че премиерът Борисов не е обсъдил рокадата с тях преди да я обяви. Заради това Симеонов и партията му три дни мислиха дали да не напуснат властта, но в крайна сметка се отказаха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови