Каракачанов: преговорите за F-16 ще започнат в началото на февруари

OFFNews 16 януари 2019 в 14:46 3429 0

Първата среща от преговорите за закупуване на нови самолети F-16, ще бъде в началото на февруари в Брюксел, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента.

Разговорите най-вероятно ще се проведат на срещата на министрите в НАТО на 14 февруари с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ.

„Сроковете за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца. Това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече“, коментира военният министър. Той посочи, че притесненията му са свързани с цените на F-16. "Преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене", каза още Красимир Каракачанов.

По негови думи оттук нататък има много въпроси, които трябва да бъдат изяснени - срокове на доставка, обслужване по време на жизнения цикъл, доставка на резервните части.

По-рано днес Народното събрание реши да даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нов боен самолет F-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !