Каракачанов се срещна с хърватския си колега Дамир Кръстичевич

OFFNews 03 май 2019 в 15:24 1944 0

Министерствата на отбраната на България и на Хърватия ще подпишат ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. 

Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с хърватския си колега Дамир Кръстичевич, който е на двудневно посещение в България. Съществуващото споразумение в момента е от 1996 г. и е време да бъде актуализирано, с оглед на членството на двете страни в НАТО и ЕС, коментираха двамата министри.

В него, освен възможностите за обучение на военнослужещи, ще бъдат заложени и всички аспекти на военното сътрудничество, както и партньорство в социалната сфера, коментираха двамата министри.

В изявленията си те подчертаха, че България и Хърватия са приятелски държави, между които никога не е имало спорни въпроси. Отбелязано бе, че България е първата държава, признала независимостта на Хърватия. „Двете страни са основни фактори за налагане на мир, сигурност и добросъседство на Западните Балкани. Интензивните отношения между двете държави ще бъдат от полза на всички балкански страни“, каза министър Красимир Каракачанов.

По време на срещата българската страна сподели своята практика в областта на модернизацията на армията, както и опита си като страна, председателствала Съвета на ЕС през 2018 г. От следващата година европредседателството ще се поеме от Република Хърватия. 

Коментирахме темата за отбранителните индустрии на двете страни. Поканихме колегите от Хърватия да посетят нашето изложение на отбранителна техника „Хемус“ следващата година, а през 2021 г. ние ще посетим тяхното изложение в Сплит, каза още министър Каракачанов.

„Аз съм първият министър на отбраната на Хърватия, който след 15-годишно прекъсване посещава България. Имахме много съдържателни срещи, чиято цел е подобряване на сътрудничеството“, каза хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич. Той отправи покана към министър Каракачанов да посети следващата година Хърватия за подписване на новото споразумение. „Разговаряхме и за укрепване на сътрудничеството по европейските проекти в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната“, допълни гостът.

Министър Красимир Каракачанов връчи на Дамир Кръстичевич плакет на Министерството на отбраната и юбилеен медал „100 г. Първа световна война“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови