Каша със закона за извънредното положение, депутатите не разбират какво гласуват

Георги А. Ангелов 19 март 2020 в 15:48 14293 0

Заседанието на правната комисия.

Заседанието на правната комисия на парламента беше прекратено временно, тъй като депутатите не можаха да разберат какво гласуват в закона за извънредното положение. Текстовете, които се разискваха и променяха в движение, нямаха нищо общо с доклада качен на сайта на парламента за второто заседание на комисията. Текстовете трябва да се гласуват окончателно в пленарна зала утре. Извънредното положение заради мерките срещу коронавирус Covid-19 беше гласувано на 13 март.

Депутати, предимно от левицата, се скараха с председателката на комисията Ана Атанасова, възмутени, че не разбират какво се гласува и защо в доклада за второ четене не се гласуват предложенията по вносител, а съвсем други текстове.

Оказа се, че “работната група”, начело с лидера на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова между първо и второ четене е внесла почти нов закон от този, който бе приет на първо четене.

Правосъдният министър Данаил Кирилов се намеси и каза, че това, което се гласува, не прилича на доклад за второ четене и призова за преработване на документа.

В крайна сметка бе обявена едночасова почивка.

Комисията се събра след почивката, отново без медии в залата и заседанието се излъчва през сайта на парламента. Споровете и неразбирането на гласуваните текстове продължава.

Ако продължава такова четене пак ще поискам отлагане, заяви и след прекъсването Кирилов. Нито един от депутатите нямаше текст със законовите промени, които трябваше да се гласуват, а те бяха четени от референтите към парламента, които често се объркваха, дали това е текст на вносител или друго предложение. Текст по слушане не се гласува, каза Кирилов. 

Председателят на комисията Анна Александрова (ГЕРБ) даде нова почивка за да получат депутатите новите текстове. 

След като заседанието се възобнови за трети път, бе решено, че спират да текат сроковете по гражданските и административни дела, докато трае извънредното положение, с изключение на изпълнението по дела за издръжка и за непозволено увреждане. Този път пред депутатите имаше разпечатани предложенията за промени в законите, които ще важат за срока на извънредното положение.

Няма да учстваме в хаоса на тази комисия, каза Филип Попов от БСП и депутатите от партията му напуснаха заседанието на комисията, след като влязоха в пререкания с вносителите на новите закони от ГЕРБ. 

Няма как да гласуваме законопроекти, които се прочитат, размишляваш какво става и вдигаш ръка, а дали е добро предложението един Господ знае, каза депутатът от БСП Тодор Байчев, след напускането на заседанието. Той изрази надежда до заседанието на парламента утре да бъдат систематизирани всички предложения в Закона за мерките за извънредното положение и че ще ги раздадат в писмен вид, за да може да се работи.

"В момента няма такова законодателство, което се гласува по слух. Нещо ти се диктува и ти го приемаш или не", каза Байчев.

Към 18:30 заседанието бе прекратено за пореден път, тъй като дори председателят на комисията Александрова нямаше доклад за "преходните и заключителни разпоредби". 

Заседанието на правната комисия приключи към 21 часа и продължи 8 часа с прекъсвания.

Какви решения взе комисията може да прочетете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови