Кирил Добрев: Времето сега изисква лидери, които да събират, не да разделят

OFFNews 10 април 2020 в 20:42 8927 1

„Времето сега изисква лидери, които да събират, не да разделят. Комуникацията между политическите субекти и между институциите не е на нивото, на което трябва да е, предвид кризата“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия.

„За първи път съжалявам, че не съм депутат. Хората се умориха от политически противоборства и затова и не чуват предложенията на опозицията, колкото и да са умни“, допълни Добрев. Той описа ситуацията в Народното събрание като скандал между двама лекари, които спорят какво да е лечението, колко са им заплатите и кой колко е дарил, докато пациентът е в тежко състояние. По думите му критиката е най-много На първо място това към ГЕРБ, защото те не са най-умните и отхвърляйки предложенията на левицата, се лишават от работещи решения.

Добрев заяви, че единствените, които не влизат в обхвата на кризата, са фирмите за бързи кредити. „Знаете, че до тези услуги прибягват хора в изключително тежко финансово положение и са готови да плащат по-високи лихви, за да вземат заем. Тези фирми са по-бързи и по-напористи от управляващите. Има реална опасност на практика да се случи следното: взимаш безлихвен кредит от държавата, за да отидеш и да погасиш тези заеми, на които лихвите са огромни и не спират да текат“, посочи Добрев.

Той коментира и скандалната сделка на ББР, която отпусна 75 милиона, по думите му, на полулихварска фирма.

„Гледах изказването на г-н Мавродиев и аргументите му бяха икономически, но нито е сега времето, нито мястото да се отпуска такъв кредит. Подобен заем е нелеп, колкото и икономически да е издържан“, категоричен бе зам.-председателят на БСП. Относно това, че съпругата му работи повече от 10 години в тази банка, той предложи новото ръководство да направи одит на нейната дейност. „Не е имало ръководство, което да не се е опитало да си разчиства сметки с нея, но като е моя съпруга, ще си носи кръста“, добави Добрев.

Във вътрешнопартиен план Добрев коментира, че с Корнелия Нинова ги е събрало желанието за реформа в БСП.

„Преди 6 години, когато много хора искахме промяна в партията, повечето се обединихме около Драгомир Стойнев, а тя предпочете да се кандидатира и не изкара забележителен резултат. Две години по-късно се обединихме около нея и наистина успяхме да променим ситуацията в БСП“, каза още той. По думите му има неща, които ги събират и такива, които ги разделят. „Това, което ни разделя е разделението, което се вкарва в партията и агресията, която лъха при всяка комуникация“, заяви Добрев и посочи, че неговите номинации за председател не са изненада, предвид това, че е в левицата от 20 години. „Партията се изнервя от вътрешни битки, тя има нужда от грижи и подкрепа, а не някой да я яха за лично развитие. Когато искаш да управляваш България, а в същото време разделяш вътре в БСП, няма как да привлечеш дори тези, които не харесват сегашните управляващи“, добави той.

Според него кризата показва, че левицата може да е обединена и всички поколения да бъдат заедно. „Младите подкрепят по-възрастните и съм много впечатлен от акциите на Младежкото обединение в БСП, а и на цели организации в страната. На въпрос, ако стане лидер, дали би влязъл в договорки с ГЕРБ и ДПС, Добрев отговори: „за БСП е важно да спечели изборите, защото първото място е единствената позиция, в която можеш да избираш, а не да правиш договорки“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови