Китайският премиер ни дари маски и ще ни съдейства да купим респиратори

OFFNews 18 март 2020 в 22:35 10578 0

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с премиера на Китай Ли Къцян по повод пандемията от коронавирус.

Ли Къцян е изразил готовността на Китай да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства. Китай възнамерява да отпусне и по линия на Европейската комисия подобен вид помощ, от която България също ще може да се възползва като държава член на ЕС.

Китайският премиер също така е изразил готовност да окаже съдействие на България за установяване на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, за да може - чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни - България да закупува необходимите бройки.

Бойко Борисов е благодарил на Ли Къцян и на правителството на Китайската Народна Република за тяхната инициатива за държавно дарение, както и за вече направеното дарение от 12 000 маски за еднократна употреба и 2 000 специални маски за България от правителството на Провинция Дзянси и от Асоциацията за икономическо и техническо сътрудничество Китай-Европа.

Ли Къцян е отбелязал, че предприетите мерки в Китай вече дават резултати, но по думите му все още не е постигната победа над коронавируса и е необходимо борбата да продължи, като държавите взаимно си помагат. 

Премиерът Борисов е благодарил и за помощта на китайските власти за извеждането на двама български граждани от Ухан с полет на Франция в началото на февруари и за грижите, полагани от китайска страна, за останалия в Ухан български студент.

От своя страна Ли Къцян е изразил увереност, че българската страна ще прояви грижа към китайските граждани и студенти в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови