Кметът на Красно село иска такса учредено паркомясто, Трайчо Трайков предлага всеки адрес със своя подзона

В Слатина обсъждаме 3 месеца да има ли зелена зона, не трябва да се бърза, смята Георги Илиев

OFFNews 19 февруари 2020 в 14:45 10292 1

Учредена такса за паркиране - по примера на учреденото право на строеж, иска да въведе кметът на "Красно село" Росина Станиславова. 

Така хората ще могат да си платят за паркомясто пред блока, както са местата за служебен абонамент, обясни тя на работна закуска на районните кметове от Демократична България по повод първите 100 дни от мандата им. Идеята на Станиславова - ако бъде одобрена от СОС и на Московска 33 определят размера й, парите да остават в района, където няма Зелена зона. 

Кметът на Средец Трайчо Трайков пък разви идеята всеки адрес да си има своя подзона за паркиране, а не както е сега да не можеш да спреш близо до дома си. 

В район Слатина 3 месеца обсъждаме да има ли зелена зона, важно е да се чуе мнението на всички хора, не да се бърза, заяви кметът на Слатина Георги Илиев. Той разкри още, че в най-хубавата част на квартала има постройки, собственост на Министерството на отбраната, в които са се самонастанили хора, които горят гуми. Общината няма как да се намеси, обясни Илиев. 

За Средец проблем са и графитите по фасадите на сградите, допълни Трайков. Заедно със Столичния инспекторат и етажната собственост предприемаме инициативата да се изчистят графитите, обясни той. 

Има районни инспекторати, които обаче не са на подчинение на районния кмет. Това е порочна практика, каза кметът на Студентски град Петко Горанов. Той уточни, че кметовете заедно с общинските съветници от ДБ са внесли предложение за промени така че кметовете да имат работодателски отношения с инспекторатите по места. Студентски град няма кадастрална карта, все едно човек да няма ЕГН. Де юре Студентски град още е държавна собственост, каза Горанов. Затова и докато кадастралната карта бъде изготвена, той ще препраща сигналите, които получава, до областния управител на София и до министъра на образованието. 

Кметът на Триадица Димитър Божилов се похвали, че до две седмици започва изграждането на канализационен колектор на ул. "Хенрих Ибсен", без който канализацията в Кръстова вада е невъзможна. Акцент в работата ни е и "Манастирски ливади", допълни той. Ходя пеша на работа и си гледам района, имам три приемни дни, засилихме гражданския диалог с хората, каза още Божилов. 

Кметът на Лозенец Константин Павлов подчерта, че в района има много места с неясна собственост. Проблем е и безопасното пресичане на пешеходците по големите булеварди в квартала -хората искат пешеходни пътеки, светофари, надлези. Ще направим количествена сметка колко ще струва превръщането на Лозенец в европейски район на европейска столица, обеща той. По думите му е започнало с бързи стъпки въвеждането на електронно управление в общината. 

В Овча купел имаме само две улици с тротоари от край до край - това са "Боряна" и "Президент Линкълн", заяви кметът на района Ангел  Стефанов. Той покани всички граждани на Овча купел да се присъединят към Гражданския съвет, който е създал, за да обсъждат и решават заедно проблемите. 

Кметът на Оборище Николай Александров постави и проблемът с Общинските жилища - в центъра на София имаме 36 такива жилища, които стоят празни, защото са в ужасно състояние и в тях не може да се живее. Според него трябва да се променят критериите, по които се настаняват социално слаби в общински имоти. 

Районните кметове са като лични лекари, опитват се да помогнат на хората, но са принудени да ги пратят на специалист, обобщи ситуацията Трайчо Трайков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

20.02 2020 в 00:45

В София колите са по-важни от хората или поне според това как спокойно си ги паркират там където ние трябва да ходим. В моя квартал хората се дресираха да ходят по бордюр. Това е по-извратено и от турското робство.