Кметът на Несебър пуснат от ареста с мълчаливото съгласие на прокуратурата

OFFNews
30 декември 2019 в 15:58 | 1920 |0

Освободеният от ареста кмет на Несебър Николай Димитров е бил пуснат, защото прокуратурата не е протестирала наложената от Специализирания наказателен съд парична гаранция от 50 хил. лева, съобщава БНР.

Обвиненият в ръководене на престъпна група за купуване на гласове Димитров напуска ареста малко след полунощ на 27 декември, въпреки че седмица по-рано Апелативният специализиран съд отказва да го освободи с мотива, че има опасност да извърши друго престъпление.

Кметът бе задържан три дни преди местните избори заедно с още няколко души и докато беше в ареста бе преизбран за четвърти мандат. Под конвой и с белезници той положи клетва месец по-късно.

Седмица преди Рождество Христово бе освободен под парична гаранция от Специализирания наказателен съд. Прокуратурата протестира решението и представи нови томове с доказателства и второинстанционният апелативен съд отмени гаранцията му от 40 000 лева и на 20 декември го остави окончателно в ареста.

До обрата се стига след молба от защитата на Димитров за по-лека мярка, подадена 3 дни по-късно. Друг състав на Специализирания наказателен съд отново му налага парична гаранция (50 000 лева), а прокуратурата изненадващо се съгласява с нея и не протестира решението. Така в ранните часове на миналата събота Николай Димитров е пуснат.

Какви са мотивите на обвинението, довели до този обрат така и не става ясно.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !