Кметът на Враца: Подкрепящите премиера не бяха организирани, тъй като до последно не знаехме дали ще дойде

Според Калин Каменов протестиращите правят на инат, а на изборите ще вземат 4-5%. Бил притеснен от липсата им на представителност

OFFNews 03 август 2020 в 11:57 5606 7

Протестиращите нямат послания, изглежда правят на инат, а на избори ще вземат 4-5%. Първа сила е ГЕРБ, втора - БСП, трета - ДПС. Така изглежда картината в страната през погледа на кмета на Враца Калин Каменов (ГЕРБ). В интервю за bTV днес бившият шеф на Агенцията за детето повтори тезата на управляващите колко безотговорно би било да подадат оставки пред угрозата от всевъзможни кризи: икономическа, здравна и т.н., предвеща крах за общините и добави, че и инвеститори у нас не искали протести. Въпросните инвеститори той не назова. Кметът - който миналата седмица посрещна премиера, заедно с неорганизирани (по думите му) привърженици на ГЕРБ, които скандираха "Бойко, Бойко!" - увери, че на "Орлов мост" имал приятели, които обаче не можели да му обяснят какво ще се прави, ако премиерът даде оставка.

"Без послания." Така отговори кметът Каменов на въпрос как му изглеждат протестите в България и в чужбина.

"Със сигурност хората, които са излезли и искат оставка, имат своите мотиви, но още по-хубаво би било те да имат конкретни послания какво ще се случи, след като евентуално се случи оставката, защото е много лесно да се иска, но много по-отговорно е да се мисли поне с една крачка напред - каза той. - Всеки отговорен човек прави планове и аз, като представител на управляващата партия и кмет на един от областните градове, съм много притеснен, че при евентуална оставка има наистина реална опасност да се блокира и работата на общините, и работата на държавната администрация, което би било проблем за всички жители в общините в цялата страна.

Така че хората със сигурност имат основания, но още по-добре би било да кажат какво ще се случи след тази оставка. (...) Тези хора определено имат някаква представителност. Ако погледнем последните избори, хората, които протестират имат не повече от 100-110 хил. гласа. Никой в момента не се интересува какво мислят онези милион и половина, които са гласували за управляващата коалиция. Тяхното мнение не се чува, защото те не протестират. Нали разбирате, че при евентуална оставка има голям риск част от тези хора също да бъдат недоволни и по същия начин да излязат и да протестират. Тогава влизаме в един кръговрат на непрекъснати протести - освен на икономическа, и на политическа криза, която абсолютно няма нужда в момента, имайки предвид, че след няколко месеца предстоят избори. Тези хора имат конкретни послания, имат политическа представителност. Ако тези хора имат конкретни послания, имат политическа представителност, те ще спечелят изборите най-вероятно и ще могат да управляват".

На въпрос какво мисли за блокадите по пътищата той призова "да бъдем малко по-толерантни и мислещи за утрешния ден, за следващия месец, за това, което предстои, защото влизаме в тежка ситуация - очакваме втора вълна, най-вероятно, на коронакризата". "В тази ситуация ние, общините, нямаме нужда от допълнителна криза. Имаме нужда от спокойствие и предвидимост. Защото в момента не само във Враца, но и в още няколко общини преговарят със сериозни инвеститори, които заявяват, че има нужда от предвидимост и спокойствие, а не от протести. Това обърква инвеститорите в страната", каза той.

"На "Орлов мост" има и мои приятели - твърди още кметът от ГЕРБ. - Там има и мои познати, и мои съграждани, с които разговарям и питам какво ще се случи, ако правителството подаде оставка, дойде служебен кабинет и при избори след тях не се сформира правителство. Това означава, че отиваме на нови избори, отново служебно правителство, което най-вероятно означава, че няма да има и парламент, а вие знаете, че парламентът е онзи, който гласува държавния бюджет. Ще се блокира работа и на училища, и на детски градини, и на общинската администрация. Това е проблем за нас. Няма как, когато тези хора не знаят какво ще се случи след оставката, да подкрепя техните искания. За тях няма алтернатива, платформа, лица, които да стоят и кажат: "След като се подаде оставка, ще се случи това, това и това". Няма я тази представителност, има някои хора, които замерят сградата на Министерски съвет с домати, с яйца, със стотинки. Ако това е класата, която ще ни управлява, аз съм силно притеснен."

Той е убеден, че ГЕРБ са непоклатими:

"Социологическите данни прогнозират първа политическа сила ГЕРБ, втора - БСП, трета - ДПС. Протестиращите най-вероятно ще имат 4 или 5%. С толкова няма как да се управлява. Ако не успеем да сформираме кабинет, мандатът отива в БСП. Тези, които протестират, най-вероятно ще влязат в парламента. Част от техните представители казват, че не искат и БСП, не искат и ДПС. Тогава с кого ще сформират коалиция, след като искат да управляват?".

Отказа на премиера Борисов да даде оставка той обясни не със страх, а така:

"Премиерът Борисов неведнъж е подавал оставка, едва ли е проблем да го направи и сега, само че в тази ситуация, в която сме и в здравна криза и задаваща се икономическа, отговорното поведение според мен е да се запази този състав на кабинета, за да може да се подготвят изборите. Ако изборите бяха след две или три години, оставка най-вероятно щеше да бъде дадена, но след няколко месеца предстоят избори, това по-скоро звучи като инат, отколкото като разумни искания. (...)

София, или няколкостотин хиляди жители, не са всички жители на България. Неслучайно миналата седмица, когато във Враца дойде премиерът, имаше хора, които се радваха от това, че се отпускат средства за Враца, защото Враца години наред е част от онова неприятно клише, наречено Северозападнала България, в която години наред нямаше подобрение в инфраструктурата - нещо, което последните години се подобри благодарение на това във Враца има изключителен ръст на инвеститорите".

Въпросното посещение, за което говори кметът, протича по следния начин: кметът се представя на премиера, който пита за събраните хора протестиращи ли са. "Не, това са подкрепящи" - отвръща кметът и на въпроса на водещата в студиото как е познал отдалече, че са подкрепящи, а не протестиращи Каменов отговаря:

"Все пак аз съм кмет на града и познавам голяма част от хората във Враца. Нормално е да знам хората, които са там, какви са. Голяма част от тях познавам поименно, не случайно съм преизбран за втори мандат. (...) Не, не са организирани, тъй като до късно вечерта не се знаеше дали премиерът ще дойде. Аз самият не знаех дали той ще дойде сутринта. Рано сутринта се разбра. Имаше live, между другото, който много хора са гледали и са разбрали, че премиерът идва (има се предвид живото включване от джипа на премиера във Фейсбук профила му същия ден)".

"Господин Борисов е премиер на страната и е логично да иска да наблюдава ключовите, важни приоритети за страната, за регионите - уверява Каменов, че посещението е било в реда на нещата. - Няма нищо странно той да дойде на работно посещение, не е нужно неговите посещения да бъдат винаги съпроводени с медийно участие, с много хора.

Вижте, ако наистина беше организирано, там щеше да има хиляди хора. Там имаше няколкостотин човека".

На забележка на водещата за сваления репортаж на тв Враца, в който се вижда как на журналисти е отказан достъп до завода, пред който неорганизираните привърженици на ГЕРБ, представители на централната и местната власт пляскат на премиера, Каменов не отговаря по същество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

7

мнение от IP

03.08 2020 в 16:11

Мен ме досрамя за тоя кмет. Само дето не облиза задника на Борисов. То не бе благодарности, то не бе чудо! Ще репеш, че Борисов раздава собствени пари. И дъното беше, когато се извини на Борисив, че една жена попита за работни места.

12392

6

мгергов

03.08 2020 в 15:41

Кмете, кметееее и сам не си вярваш като говориш.

3811

5

Toni2019

03.08 2020 в 12:54

Аз вярвам на кмет на ГЕРБ ;D

В най-бедния град в Европа страхът да загубиш работата си не може да се сравни и с този при държавните служители не позволяващи си дори да харесат нещо против Тиквата.

ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ в страна членка на ЕС 2020г.

12362

4

Хуан

03.08 2020 в 12:48

Напротив. Сега е изключително подходящо време за оставка. Колкото по-късно, толкова по държавнически безотговорно е. Ако сега се подаде оставка, до октомври ще могат да се проведат избори и после да се подготви и гласува бюджет за следващата година, без това да доведе до сериозен стрес за функционирането на държавата. И без това август е мъртъв месец за държавните институции. Единственото на което би навредило една незабавна оставка са схемите, кражбите и безхаберието на това правителство. Та затова - ОСТАВКА, незабавно.

3040

2

Любомир Димитров

03.08 2020 в 12:18

Хайде бе ?!
Още мъничко и ще ти повярваме !!!
Нали си спомняме от друго подобно пътешествие с джипката как уплашено Боко попита като видя отдалеч насъбрана група хора - "Тия протестиращи ли са" и получи успокояващия отговор - "Не, подкрепящи са"