Кметове не искат нов регионален министър: застават зад Николай Нанков

OFFNews
11 септември 2018 в 10:37 | 1784 |2

Кметове се обединиха срещу смяната на министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Националното сдружение на общините застана зад Нанков и призова оставката му да не бъде приемана, съобщи БНР.

Те смятат, че той има безспорни качества за бранша и при евентуална смяната ще бъдат забавени подготвени и одобрени проекти.

Нанков подаде оставка заедно с министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски по искане на премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа с автобус край Своге. Тя отне живота на 17 души.

Кандидатурите на тримата им потенциални наследници бяха обявени вчера.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолeв да оглави Министерството на транспорта, главният секретар на МВР Младен Маринов да управлява МВР, а депутатката Петя Аврамова - МРРБ, предложи премиерът.

Първо да се изясни кои са виновните за трагедията в Своге, призова кметът на Правец Румен Гунински. Той е уверен, че министър Нанков се справя добре с работата си в едно от най-тежките министерства.

"Аз не виждам пряка вина на министър Нанков или другите министри за този нещастен случай. Нека разследващите органи да кажат първо кой е виновникът, защото много се изговори през последните дни за този инцидент. Аз имам и една препоръка към министъра – нека има по-големи отговорности и изисквания към фирмите, които изпълняват тези обществен поръчки. Не чух нищо да се говори за надзора на фирмата", каза Гунински пред "Хоризонт".

Кметът на Димитровград Иво Димов, зам.-председател на Сдружението на общините, също застана зад Нанков: "С работата си министър Нанков доказа, че местната и централна власт могат да работят в много добро взаимодействие, водени от принципите на диалога и сътрудничеството и най-вече водени от интересите на българските граждани. Това беше един от министрите, които спечелиха по категоричен начин нашето доверие".

Съществува риск от забавянето на проекти по Програмата "Региони в растеж" при смяната на подалия оставка министър на регионалното развитие Николай Нанков с Петя Аврамова, тъй като е необходимо технологично време, да за навлезе в работата следващият министър, каза още Димов. По думите му, тази оставка е прибързана и трябва да се помисли сериозно върху нея.

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2666

11.09 2018 в 13:39 2
+ 0
- 0
Това напомня за популярната мутрогербарска песен "Деляне, на кого ни оставяш?"
безпартийна

Рейтинг : 665

11.09 2018 в 11:07 1
+ 0
- 0
Факт е, че новите номинации за министри в едни от най-тежките министерства, са извадени от кол и въже. И във всеки случай работата не само няма да се подобри, тя сериозно ще се влоши. Че Радев си беше за смяна, това си е очевидно. Но не и с още по некомпетентен послушко като Маринов. А доколкото чета в медиите, Нанков няма да оттегли оставката си.