Коалиция за България събра в Перник стотици привърженици за финала на еврокампанията

OFFNews 23 май 2019 в 10:03 1658 1

„Коалиция за България“ събра в драматичния театър в Перник стотици привърженици, за да отбележи финала на еврокампанията. 

Коалицията, която е под № 10 в интегралната бюлетина, избра да закрие предизборната си кампания в един от най-старите театри в България. Там отново бяха представени 17-те в листата на „Коалиция за България“.

Битката за енергийната справедливост е стратегически за нас въпрос. Тази битка, която водим повече от десетилетие. Това заяви председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков по време на закриването на еврокампанията на коалицията. „Първата голяма победа на „Коалиция за България“ е факт с обявлението днес в Брюксел, че стартира процедурата по привличане на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това е голяма победа, зад която стоят усилията на президента Първанов, на редица български политици и общественици. Но победа, която ни гарантира енергийна сигурност в десетилетията напред. Победа, която ни гарантира достъпната цена. Защото престъпленията на Иван Костов с продажбата на ТЕЦ „Марица 1“ и ТЕЦ „Марица 3“, които оскъпяват в пъти тока, който плащаме ние с вас, престъпленията със спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй, престъпленията със спирането на „Белене“ и „Южен поток“ удрят всички. Удрят българския бит и семейство, удрят българската икономика, удрят мястото на България като енергиен център, гарантиращ енергийното спокойствие и сигурност. Следващата голяма битка на „Коалиция за България“ е за пряка доставка на руски газ за Европа“. 

Пред множеството водачът на листата на формацията проф. Боян Дуранкев коментира, че ентусиазмът от времето, когато държавата ни стана член на Европейския съюз, силно контрастира с настоящето и думата „недоволство“ е общото определение за българите от всички социални групи. Крайно време е членството ни в ЕС трябва да даде добри резултати и това трябва да стане много бързо, с догонващо икономическо и социално развитие на България, посочи проф. Дуранкев. Именно за изработването на такава програма ще настоява „Коалиция за България“ пред европейските институции. Ще настояваме за Европа на различни скорости, но най-бързо да се развиват най-слаборазвитите страни, каза още той и очерта 5-годишен период за целта като цел за видими резултати.

Проф. Боян Дуранкев очерта и перспективата в цифри. „При добро икономическо развитие спокойно можем да говорим за минимална заплата над 1000 лева. Ще настояваме средната заплата да надхвърли 2200 лева до края на този период“.

Проф. Дуранкев заяви, че една от личните му каузи е да бъдат възродени читалищата и да бъдат напълнени с книги такива, каквито трябва да бъдат. 

Ние сме в края на една историческа кампания, която ще остане в историята като най-мръсната, най-подлата и най-скандалната кампания в целия български преход. Това заяви Георги Първанов, президент на  България (2002-2012) „Ние правим друг тип кампания. Имаме идеите, имаме политиката, имаме хората, които да ги реализират. Нашата листа е силна с всеки един от кандидатите, с подкрепата, която има. Ние има какво да дадем. Ние не сме единствените, не сме най-уникалните, ние просто сме най-добрите. 

Наблюдаваме един договорен мач. Вървят спорове за какво ли не, само не за голямата политика. Никой не търси отговорност за тези пропилени средства, пропуснати като възможност за големите енергийни проекти. Защо никой не поема нашата идея, нашето настояване, нашата политика да направим икономическа ревизия на прехода, ревизия на приватизационните сделки за тези 30 години. Никой не иска това, защото разрови ли се някой, ще стигне и до тях. Най-голямата беда за българската политика в годините на прехода е този двуполюсен модел – ЦСКА и Левски в българската политика. Този двуполюсен модел ражда ежедневно, ежечасно противопоставяне и тази слабост на българската политика, защото конфронтацията е хранителната среда на слабите и калпави политици. Когато нямат характера, волята и достойнството да решат проблемите на здравеопазването, образованието, икономиката се хвърлят в блатото и тези безкрайни разпри, в които се изцежда националната енергия. Сега ние сме в ъгъла, радваме се на подаяния. Много е важно в Европейския парламент да отидат хора с воля и характер, които да бранят българския интерес“. 

На 26 май ние не просто избираме евродепутати, ние правим своя избор по кой път да върви България, каза в заключение Георги Първанов и призова подкрепа за номер 10 в бюлетината.

Вече 12 години България е пълноправен член на Европа, но така ли изглежда всъщност. Сякаш се срамуваме от Българското, сякаш приемаме с лекота всичко, което ни се спуска от Европа. Не се борим за националните си каузи. Това заяви в родния си Перник Александрина Костадинова, кандидат за евродепутат в листата на коалицията.
„На заден план остана икономическият растеж, който очаквахме. Преди 12 години чакахме Румъния да ни догони, за да влезем заедно в Европейския съюз. Сега обаче Румъния е далеч пред нас. Доходите при нас изостанаха, европейските субсидии усещаме най-ясно през обръчите от фирми. Пропастта между богати и бедни стана огромна. 40% от българските граждани са бедни или в риск от бедност. Това ли искахме?“ „Коалиция за България“ и ние, кандидатите, предлагаме разумни, реални и изпълними решения и идеи, които знаем как да отстояваме, за да направим България едно по-добро място за живот, посочи още Костадинова.
За да премахнем порочния управленски модел, имаме нужда от преосмисляне на цялата политика на членството ни в Европейския съюз. Това заяви Ивайло Калфин, член на НС на ПП АБВ на финала на еврокампанията на „Коалиция за България“.

Калфин бе категоричен, че парите, които влизат в държавата ни чрез фондовете на ЕС не са никак малко, но не са управлявани правилно и резултатът от тях да е видим. 50 млрд., влязоха в държавата за тези 12 години, посочи той.
Ивайло Калфин призова за подкрепа на кандидатите от „Коалиция за България“ с номер 10 в интегралната бюлетина, за да има малко повече справедливост и по-амбициозни цели за нашата държава. 

Евроизбори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови