Кои са кандитатите във вътрешните избори на 'Да, България!' за Европарламента

OFFNews 09 януари 2019 в 18:58 10072 2

"Да, България!" обяви участниците във вътрешните си избори за определяне на представителите на партията в единната листа на Демократична България за изборите за Европейски парламент.

Вотът ще се проведе електронно и дистанционно в периода 04-10.02.2019 г. през апликацията на Движението. Членовете на партията могат да гласуват чрез код за регистрация, който са получили на електронната си поща. 

Във вота могат да участват и симпатизанти, които не са членове на партията. Те могат да поискат код за регистрация от член на партията или на нейния имейл адрес.

Номинираните участници са 17 на брой. Номерът срещу всеки от кандидатите в списъка съответства на номера му в бюлетина във вътрешните избори. 

1. КИРИЛ МУЧЕВ

Росен през 1991 г. в гр. Плевен. През 2016 г. завършва специалност "Право" в Югозападен университет "Неофит Рилски", а към момента се обучава в магистърска програма "Управление на международни проекти" в Университета за национално и световно стопанство. В момента работи като мениджър в отдел "Регулации" в международна компания, която оперира в областта на дигиталните разплащания. 

Приоритети:
– Цифровата икономика в страните от ЕС като ключов фактор за развитие на широк спектър от граждански и икономически дейности, които да използват дигитализацията като основен способ за продуктивност;
– Младежкото овластяване, което да се изразява в конкретни политики за достъпно и модерно образование, насърчаване на младежката заетост, предприемачество и доброволчество.

2. МАРИЯ СПИРОВА



Мария Спирова е родена в София. Завършила е Културология в Софийския университет, специализира журналистика в Итака Колидж, Ню Йорк и редакцията на Нешънъл Джиографик във Вашингтон. Работила е като журналист в БТА, Капитал и Glamour. Завършва магистратура по криминология в Оксфорд. Редактор в лондонско юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, с публикации в The Economist и Al Jazeerа. 

Приоритети:
- Овладяване на климатичните промени, пряко засягащи гражданската защита и производителността в ЕС, включително разширена употреба на възобновяеми енергийни източници и възприемане на битовите принципи на устойчиво развитие;
- Осигуряване на културна равнопоставеност и равен достъп до социални услуги и правосъдие на европейските граждани извън държавата на произход;
- Институционализация на дигиталната грамотност и безопасност като част от задължителното образование, политики за укрепване на свободните медии и борба с фалшивите новини като средство за политическа радикализация и предизборна манипулация'
- Солидарни и практически осъществими хуманитарни и миграционни политики;
- Обществена сигурност – противодействие на организираната престъпност и тероризма на територията на ЕС и отвъд.

3. ЦВЕТА ДРЯНОВСКА



Цвета Дряновска има бакалавърска степен по "Политически науки" към Университета в Глазгоу и магистърска степен по "Права на човека" към SciencesPo, Париж. Работи като консултант по европейски политики в Hill+Knowlton Strategies, Брюксел, с фокус върху политиките на ЕС относно околна среда, единен цифров пазар, енергетика и финансова прозрачност. По време на българското председателство на Съвета на ЕС е била координатор по проекти за европейско развитие и сътрудничество със Западните Балкани. Работила е като стажант в Европейската комисия и като младши изследовател към Института на ЕС за изследване на сигурността.

Приоритети:
- Спиране на незаконните и вредни финансови практики на територията на ЕС и извън Европа като злоупотреба с еврофондове, корупция, укриване на данъци и антиконкурентни практики;
- Опазване на околната среда, намаляване на емисиите на въглероден диоксид и замърсяване на въздуха;
- Усилия в подкрепа на по-силна и иновативна дигитална икономика в Европа;
- Подобряване и развитие на отношенията между Европа и нейните страни-съседки.

4. МИХАИЛ ПАНАЙОТОВ



Роден през 1986 г. в София. Завършва езикова гимназия с немски и английски език. През 2010 г. завършва бакалавърска степен по Информатика в Нов Български Университет. От 2010 г. до 2012 г. следва магистратура "Софтуерни технологии в Интернет" в Нов Български Университет. Има повече от 15 години опит в софтуерната индустрия, на различни позиции, от програмист, през софтуерен архитект, до главен технически директор (CTO). Internet Of Things и Home Automation специалист, предприемач.

Приоритети:
- Разумно управление на технологичния прогрес;
- Рационални политики за управление на този процес.

5. ГЕОРГИ КРАЛЕВ



Роден през 1988 г. в гр. Пловдив. Завършва средното си образование във Френската езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери". Продължава с бакалавърска степен по Европеистика в Софийския Университет, завършена през 2011 г.
Завършва магистратура по Европейски отношения в Института по политически науки (Sciences Po) в Париж. В края на магистратурата изкарва 4-месечен стаж в централата на ЮНЕСКО във френската столица. Има и втора магистратура по Международни отношения в Сорбоната. През 2015 г. започва работа в консултантска компания в България, предлагаща техническа помощ в полза на публичния сектор чрез европейско финансиране.

Приоритети:
- Задълбочено интегриране на България в повечето стратегически политики на европейско ниво;
- Присъствието на България както в еврозоната и банковия съюз, така и в единния енергиен съюз;
- Осигуряване на независимост на съдебната система, като например, но не само, развитието на европейска прокуратура. 

6. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Роден на 6 март 1974 г. Завършил право във Виенския университет, специализирал в Queen Mary College, Лондон. Адвокат, представител по индустриална собственост и университетски преподавател. Активист за гражданска, обществена и политическа промяна. Застъпник за интересите на малкия бизнес. Член на Инициатива "Правосъдие за всеки" и на сдружение "Либерални идеи за България и Европа". Кандидат за народен представител в 24-ти МИР София от Коалиция "Да, България!" на парламентарните избори през 2017 година. 

Приоритети:
- Eдинен пазар без отстъпления или компромиси с него;
- По-малко регулации и повече свобода за бизнеса;
- Повече сигурност и перспектива за бъдещето на хората;
- Европейски съюз, който се занимава с истински важните въпроси, вместо да определя цвета на пържените картофи или каничките със зехтин в ресторантите.

7. ИВАЙЛО ГАНЧЕВ



Роден през 1974 г. в гр. Шумен. Завършил е специалност Право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като банков служител и правен консултант в АЕЦ Козлодуй. От 2000 г. е адвокат и представител по индустриална собственост в гр. София. Правен консултант и участник в дейности и проекти на неправителствени организации, сред които Проект права на човека, Институт за пазарна икономика, Фондация Право на детство и др. 

Приоритети:
- Грижа за малкия и средния бизнес като икономически гръбнак на европейските общества;
- Намаляване и облекчаване на регулациите, съдържащи се в правото на ЕС;
- Преразглеждане на вече съществуващи европейски регулации и премахване на тези, които не постигат целите си;
- Намаляване на административната тежест и на разходите на бизнеса по прилагането на регулации със съмнителни ползи;
- Въвеждане на електронно управление;
- Преразглеждане на част от регулациите, като например тези за защита на потребителите и за защита на личните данни (GDPR), за да не действат възпиращо и демотивиращо за малките играчи на пазара.

8. АЛЕКСАНДЪР САНДЕВ



На 35 години, роден в Стара Загора. Университетското си образование завършва в Американския Университет в България с две бакалавърски степени по Международни отношения и Европеистика. Предстои му завършване на магистърска програма "Публична политика и човешко развитие" към Университета на Обединените нации. Професионалния си стаж започва в Търговско-промишлена палата Стара Загора като младши експерт в Enterprise Europe Network – мрежа на Европейския Съюз за подпомагане на малки и средни предприятия. От 2011 г. управлява собствена фирма за маркетинг, мениджмънт и консултации. Работи в сферата на бизнес развитието и маркетинга.

Приоритет: Всеки един българин да знае точно по какъв начин Европейският Съюз помага на България, какви средства отделя за образование, инфраструктура, селско стопанство, транспорт, научни изследвания и др. и как се инвестират тези средства.

9. ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ



Доктор по кибернетика, доцент. До 1998 г. е офицер в армията. През 1998-2001 г. е заместник-министър, член на Съвета по сигурността, а през 2014 г. е министър на отбраната. Ръководил е разработката на Военната доктрина и План 2004, План на действие за членство в НАТО (1999 г.) и Национална програма "България в НАТО и Европейската отбрана" (2014 г.)
От 2001 г. е в БАН – съветник на председателя, ръководител на секция. През 2009 – 2017 г. е директор по сътрудничество с потребителите в Агенция за комуникации и информация на НАТО. В момента е зам. директор на Института за информационни и комуникационни технологии.

Приоритети:
- Изграждане на единна структура на силите на Европейския съюз с видимо присъствие в България;
- Интегрирането на тази структура в НАТО, но с капацитет да действа в интерес на ЕС и извън НАТО;
- Сериозен принос от страна на България в сферата на киберсигурността на Съюза;
- Развитие на европейски капацитет у нас за борба с хибридните заплахи, вкл. защита на Интернет от "вредно съдържание".

10. СЕВА ПАМУКЧИЕВА



Завършила е Американския колеж във Велико Търново, а след това Право във Великотърновския университет. По време на обучението си участва в различни научни студентски програми. В продължение на една година е стажант в администрацията на Парламента, където се занимава с изготвяне на законодателни проучвания, анализиращи нормативни актове на държавите от ЕС. Преминала е обучение по програма Еразъм в Университета в Трир, Германия. Част е от първия отбор на ВТУ в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж в света, а днес е част от екипа треньори. Адвокат от Великотърновската адвокатска колегия, практикуваща в областта на гражданското право и процес.

Приоритети:
- Да не се поставя под съмнение стратегическия избор на европейските държави да бъдат част от едно общо семейство;
- Утвърждаване на безалтернативния цивилизационен избор на страната да е част от Европа;
- Европа на иновациите, високите технологии, образованието;
- Засилване интеграционните процеси към ядрото на ЕС.

11. АЛЕКСАНДРА СТЕРКОВА

Възпитаник на Софийския университет, специалност Право. Вписана е като адвокат към Софийска адвокатска колегия и специализира в сферата на търговското право и регулации. Участието ѝ в международни младежки семинари по международно публично право, човешки права, социални и политически свободи, допринасят за формирането ѝ като личност, за вярата ѝ, че всеки човек може да бъде носител на промяна, за увереността ѝ, че не бъдещето, а настоящето е на младите. През годините работи последователно в малки и големи кантори, национални и с международно участие, докато в началото на 2017 г. основава своя правна практика. 

Приоритети:
- Създаването, утвърждаването и развитието на културни политики и културен обмен;
- Образованието като задължителна предпоставка за просперитет и утвърждаване на България и Европа като водещо научно средище.

12. АЛИНА ДОБРЕВА



Родена в Русе, израснала в Пловдив. Заради учебни или работни ангажименти е живяла в София, Будапеща, Лийдс, Лондон и Флоренция, а в момента е в Брюксел. Доктор на науките по Политическа комуникация от Университета в Лийдс. Анализатор в Изследователския отдел на Европейския парламент, където работи по теми, свързани с европейския бюджет, финансирането на външната политика на Европейски съюз и очакванията на гражданите за европейския бюджет и политики. Има дългогодишен опит като изследовател, включително в Университета в Оксфорд и Европейския Университетски Институт.

Приоритети:
- Гаранции за изпълнението на копенхагенските критерии за демократично управление, върховенство на закона и медийна свобода, борба със злоупотребата с европейски средства, включително обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона;
- Върховенството на закона и ограничаването на корупцията в България, за да живеят българите в страната по-добре, а тези навън да се върнат в дома си.

13. НИКОЛАЙ ХРИСТОВ



На 33 години, завършил е магистратура по право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Адвокат от девет години. Специализирал е в областта на търговското и гражданското материално и процесуално право, както и в областта на правото на интелектуалната собственост. Участва активно в събитията и обществените процеси по време и след протестите от 2013 г. Член е на сдружение "Институт за свободен капитализъм АТЛАС", занимаващо се с разпространение идеите и философията на капитализма.

Приоритети:
- Въвеждане на общоевропейски механизми, свързани с прилагането на основни правни принципи, гарантиращи основните права и свободи на човека;
- Отстояване на свободния пазар и свободното движение на хора, стоки и капитали;
- Противопоставяне на съвременните тенденции за ново разделение на Европа, за плавно въвеждане на авторитарни режими в различни части на континента;
- Справяне с руската пропаганда и влияние в ЕС – т.нар. "хибридна война", и появата на съвременните популистки тенденции и такива за разделение на Европа, но и съчетаването на тази борба с редица свободи – на словото, на разпространението на идеи и т.н.

14. СТЕФАН ТАФРОВ



Роден в София пpeз 1958 г. Завършил е журналистика в Софийския университет. През 80-те години активен участник в неформалните граждански групи срещу комуниситическия режим. Диплoмaт, интeлeĸтyaлeц, пoлитиĸ и oбщecтвeниĸ, eдин oт cъздaтeлитe нa CДC и в. "Дeмoĸpaция", първият външнoпoлитичecĸи cъвeтниĸ нa пpeзидeнтa Жeлю Жeлeв, зaмecтниĸ-миниcтъp нa външнитe paбoти в пpaвитeлcтвaтa нa Филип Димитpoв и Ивaн Kocтoв, пocлaниĸ нa Бългapия пocлeдoвaтeлнo в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, ĸaĸтo и двa пъти пocлaниĸ, пocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Бългapия в OOH – Hю Йopĸ. Изиграва ключова роля в признаването на Македония от България през януари 1991 г. и при отпадането на визите за българи в ЕС през 1999 г. 

Приоритети:
- По-близък и по-разбираем за българските граждани Европейския парламент като демократичен инструмент за защита на техните интереси;
- Успешна обща политика в областта на външните работи и отбраната, която да усили гласа на България на Балканите и в света;
- Засилване ролята на Европейския съюз като защитник на правовата държава, на човешките права и медийната свобода у нас и в целия ЕС.

15. ВЛАДИМИР ДЖУВИНОВ



Електронен инженер по образование. Управител и основател на Connect2ID, софтуерна компания за информационна сигурност обслужваща финансовия и други сектори в Европа и по света. Има над шест годишен опит в международните организации OpenID и Internet Engineering Task Force (IETF), където се създават техническите стандарти за Интернет. Избран за изследовател стипендиант по програмата Мари Кюри (Германия, 2003). Поддържа каузите за въвеждане на електронно управление и гласуване в държавата, защита на личните данни и пространство, запазване на културното наследство в Пловдив, опазване на околната среда. Учредител на „Да, България!”, член на НС и член на местната организация в Пловдив.
Владее английски и немски език.

Приоритет: Информационната сигурност на демократичния процес в Европейския съюз.

16. МИХАИЛ ЦЕКОВ



Роден през 1968 г. в град София. Завършил е Международни отношения в УНСС и Бизнес администрация в University of Leicester. От 1998 г. работи в Мюнхен и заема ръководни длъжности в областта на ИТ. От 2009 година е ръководител на секция ИТ Инфраструктури и Операции в Европейския патентен офис. Ръководител е на Българското училище в Мюнхен, член на българо-немски дружества.

Приоритети:
- Интегриране на българите от ЕС в местните общности и усилване на влиянието на техния глас при местни и европейски избори;
- Запазване на българската идентичност чрез признаване на българския език като матуритетен;
- Дейности по защита и опазване на околната среда.

17. МОМЧИЛ ЯКИМОВ



Роден през 1974 г. в София. Завършва Университет Щутгарт – Германия, със специалност строителен инженер. До 2012 г. работи в отдел за недвижими имоти на финансова институция, а в момента – в търговския отдел на българска технологична компания. Член на сдружение "Либерални идеи за България и Европа" (ЛИБЕ) и на Българското либертарианско общество. Съучредител на Гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци". 

Приоритет: Реализацията на идеята за все по-тесен Съюз, с акцент в следните области: обща гранична охрана, обща външна политика, общи въоръжени сили. На второ място – с пълноценното участие на Съюза в международната търговия, чрез повече споразумения за отпадане на митата и защитата на инвестициите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

10.01 2019 в 15:06

Трябва да се дава път на младите, но някои от кандидатите изглеждат така сякаш все още ходят на училище

10571

1

Hissarion

09.01 2019 в 20:29

Кандидатите повече от избирателите май.