"Коя стабилност: на сауните и персоналните асансьори, на мизерните доходи и емиграцията?"

OFFNews | 19 април 2019 в 21:57 | 4776 |5

"Коя стабилност - на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население?"

Това заяви президентът на България Румен Радев в интервю за "Панорама" пред БНТ в отговор на въпроса дали националният ни интерес в момента е запазване на стабилността или промяна на статуквото.

Радев коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, според което се била готвела "пълзяща диктатура" и президентът искал повече правомощия:

"Властта в момента е г-н Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление."

Държавният глава посочи сметките извън България и офшорните компании като основния враг на органите в страната в борбата с престъпността. Той даде като пример за тежкото положение у нас и ерозията на доверието в държавата, скандала със купуването на апартаменти от политици на преференциални цени, както и отклоняването на държавни средства за собствена изгода. Това е проблем, засягащ държавната сигурност.

"Обхватът на този скандал надхвърля далеч обикновените имотни сделки, и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите. Той уронва държавността. Той уронва и нашия имидж навън и вече се шири и по световните медии. И ако някой трябва да отговаря, това са най-вече управляващите днес. Да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, за елитно образование на деца, по какъв начин са купувани. И аз мисля, че това са твърде наивни призиви, че виждате ли, това била някаква политическа атака в навечерието на изборите, че вече трябва да спрем, защото всичко е приключило, някакви измислени морални стандарти и оставки. С това приключваме и виждате ли, това бил някакъв битовизъм и ние трябва да го забравим, да говорим за Европа. Напротив, ако искаме най-сетне да бъдем нормална европейска държава, трябва „апартаментгейт“ да има последствия. Защото аз не искам да истеризирам проблема, но този „апартаментгейт“ носи в себе си мощен заряд на негодувание и на непримиримост на хората, най-сетне това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е за мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем – дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност и безпътица, на фона на останалите европейски държави, или ще поемем по пътя на правовата държава, проспериращото общество, нов стил на управление и нов политически морал, където полиците ще разчитат и ще живеят само от заплата.

Затова „апартаментгейт“ е исторически шанс. Най-сетне имаме реакция и то реална, на медийни публикации, на обществен натиск, и трябва да се продължи нататък. Не само да се изкарат всички тези несъответствия на политиците, доходи, разходи, придобиване, но идва следващ етап според мен – сметките навън, в офшорни компании, и това е голямото предизвикателство според мен към всички т.нар. оторизирани органи. Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят по отношение на сметките и на имотите навън, какво правим с тези органи? Аз съм убеден, както и мнозинството български граждани, че ние имаме от какво да се притесняваме. Не само сметки и офшорни транзакции, но и големият проблем – имоти у нас и зад граница, фирми у нас и зад граница, на името на подставени лица. Ето всичко това трябва да се разкрие и да се разследва", заяви Румен Радев.

Той коментира и обвиненията, че самият той е закупил евтино жилище на специална цена:

"Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Имам само едно жилище и то е придобито, много преди да вляза в политиката, не е в „Гео Милев“, а е в „Редута“. И мога да докажа всеки един лев. Но аз мисля, че това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи, да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фонда на Министерство на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза, на цени определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника. Сега ще търсим сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена? Няма нищо общо между социалната политика на Министерство на отбраната и забогатяването от власт."

Препоръчани материали
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

20.04 2019 в 10:11 5
+ 0
- 0
Президенте! На първо място отдавна трябваше да реагираш за липсата на оравосъдна реформа! "Изчистете правосъдната система и тя ше изчисти всичко!" Това чувал ли си го президенте? Имотните сделки са само върха на айсберга. Овладяването на медийте от няколко личности което създава липса на прозрачност и информационно затъмнение! Кога ще чуем реакцията ти по този проблем? Инвестициите на Доган по черноморието! Кога ще отвориш уста за ДПС и делян бекапеевски? Добре казваш Президенте А , кажи и Б и В та до Я ! Борбата с корупцията не е само борба с политическия враг от другия клан на БКП !
Toni2019

Рейтинг : 810

19.04 2019 в 23:35 4
+ 2
- 1
Къде се скри правосъдния министър Цецка Цачева? И тя ли като Фидосова ще е без съд? Подкуп за стотици хиляди чрез сделка по апартамент е получила - 20 години затвор ще има ли?
Izoblechitel

Рейтинг : 2247

19.04 2019 в 23:25 3
+ 1
- 0
Появата на Радев слага началото на краха на герп!
Кики

Рейтинг : 1416

19.04 2019 в 22:52 2
+ 1
- 0
Поправете и диктатура в началото на текста- написана е с о вместо с у, някъде забелазах грешка и при изписването на политици. Това видях при бързо четене с уронва, разбира си. Колкото до президента, човекът каза истини, които много българи подозират, а други знаят. Добре е, че сега се изричат публично от високо поставено лице. На ход са масмедиите и народа.
Off-fan

Рейтинг : 1015

19.04 2019 в 22:26 1
+ 0
- 0
Няма ли редактор, който да редактира ужасните грешки в текста?!? Като "Оронва" например??!! И един куп подобни! Срамота е да се публикува толкова неграмотно написан текст