Конституционният съд отмени закона на Москов за здравните пакети

OFFNews 08 март 2016 в 20:29 9182 22

Конституционният съд отмени поправката в Закона за здравното осигуряване, която разделя медицинските услуги, заплащани от Здравната каса, на основен и допълнителен пакет.

С 11 гласа срещу един съдът е отменил алинея втора от чл. 45 на Закона за здравното осигуряване.

Това е и една от законовите промени, които са основа на здравната реформа на министър Петър Москов.

Идеята на Москов е след разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет в основния да влязат всички социално значими заболявания, при които лечението не търпи отлагане и то е напълно покривано от НЗОК. В допълнителния пакет пък влизат заболявания, при които не е необходимо незабавно лечение и то може да бъде отлагано с до 2 месеца. Те също за заплащани от Касата, но ако пациентът иска да бъде лекуван незабавно, ще трябва да заплати за лечението.

Според съда разделянето на пакетите е толкова неясно, че не може да се извлече смисълът му, а това е недопустимо, защото се засягат основни права на гражданите – правото да получат здравно осигуряване, гарантиращо им достъп до медицинска помощ, съобщи „Правен свят“.

Освен това според Конституционния съд не са определени ясно критериите, по които се решава кое заболяване да влезе в основния и кое – в допълнителния пакет, и те трябва да бъдат разписани подробно в наредба.

В защита на разделянето на пакетите е гласувал само Филип Димитров.

Конституционният съд беше сезиран и с искане за отмяна на промяната, според която държавата започва постепенно да плаща по-голяма част от здравната вноска за осигуряваните от държавата лица. Съдът обаче е отказал да отмени текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!