Контрера от ВМРО срещу БНР и НДК: Дължат милиони на Столична община

OFFNews 12 юни 2019 в 11:44 2931 0

БНР и НДК дължат милиони на Столична община от неплатен данък сгради и такса смет. Настоявам за спешна проверка на задълженията на БНТ и Главното мюфтийство, казва в своя позиция до медиите столичният общински съветник, председател на групата „Патриоти за София" в СОС и член на ръководството на ВМРО, Карлос Контрера.

Негова справка е показала, че БНР не е плащало от години  данък сгради и такса смет. А радиото далеч не е единственият бенефициент на бюджета, който има такива дългове.

Ето защо Контрера настоява за законодателни промени, които да гарантират събираемостта на дължимите данъци от юридическите лица на бюджетна издръжка. С неизплащането на задълженията към общината те ощетяват не само бюджета, но честните данъкоплатци, подчертава Контрера. 

По думите му са необходими сериозни промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за публичните финанси по отношение на юридическите лица на бюджетна издръжка.

Стават много злоупотреби. Масово не се плащат данъци и такса смет на общините и то от структури на държавно финансиране. Например БНР дължи над 1,8 млн. лв. на Столична община за данъци и такса смет, НДК - над 2 млн. лева за данъци и такса смет. В момента никой не знае колко точно дължат на общината различни институции, които се захлебват здраво от държавния бюджет, коментира още Констрера. 

Поводът е постановление на Софийска градска прокуратура, с което се отказва образуване на наказателно производство за престъпления по чл. 254а от НК. Карлос Контрера подаде сигнал с искане за разследване на БНР защо пет години не е плащало задълженията си към Столична община, след като разполага с целева субсидия, която се превежда на радиото ежегодно от държавата. 

Председателят на „Патриоти за София" в СОС заявява, че съветниците от ВМРО ще поискат информация за дължими, но неплатени данъци и такси за БНТ, НДК и Главното мюфтийство, за които също има сведения, че от години хитруват и не си плащат задълженията. В същото време общината харчи милиони левове да им извозва отпадъците и да чисти, което се плаща с парите на изрядните столичани и бизнеса, пише още Контрера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови