Корнелия Нинова: БСП да напусне парламента

БСП трябва винаги да има едно на ум, когато става въпрос за АБВ, предупреди президентът на ПЕС Сергей Станишев

OFFNews 17 февруари 2019 в 11:53 4580 3

Предлагам ПГ на "БСП за България" да напусне Народното събрание. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пленума на партията, който се провежда на "Позитано" 20. 

Законодателният орган, върховният орган в държавата, се ползва с 8% доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се върши тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в този тип законодателство, обясни Нинова.  Тя предложи форумът да обсъди темата. 

Корнелия Нинова подчерта, че БСП не се притеснява от това, че е единствена различна партия. "Някои казват, че сме в изолация, но когато се бориш с модела на задкулисието и се опитват 3 години по всякакъв начин да те вкарат в него, няма как да не останеш от другата страна. Не сме в изолация. Ние сме с онези български граждани, които също не одобряват този модел", обясни тя.

Нинова предложи и да бъдат отправени следните условия към управляващото мнозинство, което към момента по думите й са всички партии, освен БСП - избор на нова ЦИК; отмяна на срамните и позорни среднощни гласувания за Изборния кодекс; връщане на преференцията към старите равнища; започване наново на дебата за машинното гласуване; връщане на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба. "Това са нашите условия. Търсим вашата подкрепа. Моментът в България е изключително важен. Има голямо недоволство от тези решения, които не касаят една или друга партия. Касаят държавата, държавността, правовия ред и правата на всеки един български гражданин", обърна се тях към членовете на НС на БСП.

Нинова предложи и Националният съвет да излезе с обръщение, надпартиен призив, към всеки българин, който милее за закона, за свободата си, за мнението си и да се чувства свободен и уважаван да го изразява. "Който милее, нека направим общ фронт не БСП да печели изброи, не една партия да стане, за да седне друга, а за държавата и правата на българина. Гласувайте, за която партия искате, това е ваш избор, важното е да имате гарантиран свободен избор, човешки права и в България да има върховенство на закона", обърна се тя към българските граждани.

Сговорът за Изборния кодекс беше грозен пазарлък, който беше предложен и на нас – имам самочувствието, че ние го отказахме“, каза още пред пленума Корнелия Нинова.

„Споровете за Изборния кодекс показаха и нещо далеч по-сериозно, за което ние сме говорили, но сега придоби видимост“, подчерта Нинова. „Две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно“, обясни лидерът на БСП. Нинова подчерта, че нощта на приемането на Изборния кодекс е била брилянтен пример за това сговаряне.

„Това беше грозен пазарлък за партийни интереси. Пазарлък, който беше предложен и на нас. Имам самочувствието, че ние го отказахме и да ви кажа, че трябва да се гордеем с това. Това е доказателство за думите ни. На този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях“, коментира Нинова. По думите й в онази нощ положението е било: „ти на мене, аз на тебе“. „Не сме участвали като партия в този грозен пазарлък“, подчерта лидерът на БСП.  

БСП трябва винаги да има едно на ум, когато става въпрос за АБВ, предупреди пък президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на Националния съвет. 

Станишев коментира това, заради неофициална информация, че в червената листа може да влязат бившият външен министър Ивайло Калфин и дипломата Георги Димитров. Президентът на ПЕС напомни, че при създаването си преди години АБВ дръпна гласове от БСП, а 3 месеца по-късно влезе в коалиция с ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

17.02 2019 в 15:04

Е вече са решили да напуснат..
Та в таз връзка да припомним: „Не се съмнявайте в нас. Читави хора сме, не сме някакви хора, които да се продадем за малко пари." Това е заявил депутатът от Парламентарната група на ГЕРБ Георги Андонов на срещата на Парламентарната група на партията в четвъртък с лидера й Бойко Борисов.
История от 2013-2014-та.. Га дупетатите на ПП ГРОБ се разбунтуваха, че Баце и Цвъцко ги държат на минимална плата.
А сега предстои да гледкаме - за ПП ГРОБ МОЖЕ, за други - НЕ МОЖЕ...

11915

2

stob

17.02 2019 в 14:46

Най-добре напуснете вкупом България и така всички останали ще живнем!