Костов: Служебният кабинет компрометира партиите, които са за реформи и ЕС

За ДБ е недопустимо да влезе в един кабинет с ГЕРБ, мисли бившият премиер

OFFNews 23 септември 2022 в 10:07 5707 7

Иван Костов

Снимка Сергей Антонов

Иван Костов

„Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора”.

Това коментира бившият премиер Иван Костов в предаването „Здравей, България”, където той гостува, за да представи книгата си „Политиката отвътре”.

„Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да доставят природен газ от „Газпром”, коментира той.

Според него темата за върховенството на закона е забравена.

Изборите

Много важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок - правова държава-мафия, руска война-европейска съпротива и кой от тях ще привлече избиратели, обясни Иван Костов.

Попитан дали след изборите на 2 октомври трябва да има правителство на всяка цена или да има нови избори. "Компромисът зависи за какво е и на каква цена е" - бе отговорът му. Той не вижда вариант за широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, ДБ и ПП. „Не е възможно "Демократична България" да направи компромис с върховенството на закона, така си мисля аз”, каза Костов.

Войната

По думите му се вижда, че политиката на Путин разстройва силно редовете на неговите привърженици, те са объркани и уплашени. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване”, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити. Но от друга страна, искам да успокоя един страх - че европейците ще се разочароват и ще изоставят Украйна, добави той. Според него Европа, за разлика от САЩ, има дълга история и е наблюдавала какво се случва, когато една империя нахлува в Европа.

Преходът

Според Костов обществото у нас трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен. Промените тръгват отдолу, коментира той. „Хората трябва да поискат и след това стават нещата”, смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

„Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов.

„Така е. Силите са били много мощни и много компетентни”, каза още бившият премиер. „Те познават властта, знаят как да я бранят, тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място”, добави Иван Костов.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим”, коментира още бившият премиер.

„Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение, своя позиция и да я защитава. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите”, заяви той.

Няма пикантни подробности, просто споделени подробности. Надявам се да бъде полезен" - разкрива той за новата си книга "Политиката отвътре". Заглавието ѝ е на Светослав Малинов. Работното заглавие на автора е било "Отблизо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

7

Анализи

23.09 2022 в 14:25

До всички незапознати, България беше почти разграбена преди Костов. Продажните медии направиха така, че Костов е виновен. Глупавите се хванаха на лъжите.

3650

6

ImBlack

23.09 2022 в 12:56

Казаното в статията от Г-н Костов е абсолютно вярно, но все така говори мъгляво като политик без конкретика.
Радев и Йотова вероятно са от кръга на Първанов(агент Гоце), т.е. служат на ДС кръга, подчинен на Кремъл. Това е причината служебното правителство да обслужва интересите на фашистка Русия и джуджето психопат, което я управлява, а не българските!
Българският народ в мнозинството си е много, ама много прост и изказванията на Г-н. Костов не са им по силите да ги "вдянат".
Никой с авторитет през цели "преход" не каза на този прост народ, че демокрацията не е само право на глас.
Демокрацията е:
-Върховенство на закона;
-Разделение на властите;
-Свободни и независими медии;
-Гражданско общество;
-Качествено масово образование;
-Реална и ефективна борба с корупцията.
Само при изпълнението на всички тези условия има реална, работеща демокрация!
Изборът трябва да е информиран, което ще рече управленските програми на партиите са четени, защото те са вид договор между политиците и гражданите. Гражданското общество и медиите трябва да следят за изпълнението на този договор!
Изборите не са за селски овчар, да се гласува за най-простия, нагъл, селски тарикат!
Гласува се за политики(икономически, законодателна,образователни) и визия за държавата!


-1200

5

путин хуйло

23.09 2022 в 12:39

Когато този манипулатор говори за "рИформатори" и "евроатлантици" вероятно има предвод ДеБилите и подмяната на пУтков, които съвсем до скоро бяха управляващи! Да не би служебният кабинет да ги е коалирал със сVининоVa и тъпоглавчо? Да не би служебният кабинет да е спрял оказването на военна помощ на Украйна и отказа от разполагане на натовски войски? Да не би служебният кабинет да е отделял в бюджета средства за ремонта на мигчетата? Да не би служебнящт кабинет да е изнудвал ЕС, че ще наложи вето на нефтеното ембарго, ако не бъдем изключени? Да не би служебният кабинет да е тормозил украинските бежанци? Да не би служебният кабинет да е ходил да чете вестници с келешев? Да не би служебният кабинет да е провалил ковид ваксинацията?

-1200

4

путин хуйло

23.09 2022 в 12:29

бZп на сVининоVа ли е евроатлантическа партия, която е за реформи?

8053

3

DARTH VADER

23.09 2022 в 10:39

САМО ЗА САПИО,АКЦИЗНАТА ДАЛАВЕРА С КООПЕРАЦИИТЕ И "БЪДЕЩЕТО" НА ЕЛЕНА...КАКТО И ВРЪЗКАТА С МАЛИНА ЗОИ,ПОСЛЕ ЗЕЕВИ ГРУП...

ВСИЧКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА БЯХА ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО,НО НИКОЙ НЕ ПОЖЕЛА ДА ГИ ВИДИ...
НАГЪЛ ДО БЕЗУМИЕ,НАСОЧВАШЕ ОГРОМНИ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ КЪДЕТО Е НУЖНО,БЕЗ ДОРИ ДА ОПИТА ДА СЕ КРИЕ...

СЕГА Е ИВАН-ПРАВЕДНИЯ

БОЖЕ ОПАЗИ

8053

1

DARTH VADER

23.09 2022 в 10:31

ТО,АКО ИМАШЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА И РАБОТЕЩО ПРАВОСЪДИЕ...ЩЕШЕ ВЕЧЕ ДА Е ПРЕПОЛОВИЛ СРОКА НА ПРИСЪДАТА

ПОСЛУЖИ ЗА МНОГО ЛОШ ПРИМЕР ЗА ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ СЛЕД НЕГО...ПОКАЗА ИМ ТЪМНАТА СТРАНА НА БЕЗЗАКОНИЕТО И ЛИПСАТА НА ВЪЗМЕЗДИЕ


СЕГА АКЪЛИ РАЗДАВА ПОЛИТИКОНОМИСТЪТ,КАДЪРЪТ НА БКП

 
X

Да помогнем на украинските деца!