Крайната левица в Европарламента повдигна въпроса за медийната свобода в България

OFFNews 07 ноември 2019 в 22:48 3652 0

"Заплахите срещу репортери в България зачестиха до такава степен, че журналистиката на практика се превърна в нещо опасно. Имаше протести, съдебна намеса за източниците на независимите медии, преследвания и въпроси за прозрачността за отпускането на европейски фондове за медийни организации, които не критикуват правителството".

Това заяви депутатът от групата на Европейска обединена левица Клеър Дейли по време на днешното заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщава БНР.

На заседанието беше обсъдено предложението на Европейската комисия да бъде прекратено наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка.

Мнозинството депутати в комисията по граждански свободи не възразява наблюдението за България да отпадне.

Същевременно обаче Биргит Зипел от името на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите заяви, че ЕП отдавна настоява за въвеждането на общоевропейско наблюдение за върховенството на закона.

Няма смисъл от наблюдение на отделни държави. Всички трябва да отговорят по еднакви правила. Предложението на ЕК за отпадането на наблюдението за България е добро и го приветстваме, каза Зипел, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови