Красимир Влахов е единственото предложение на парламента за конституционен съдия

OFFNews 27 септември 2018 в 12:00 3067 0

Бившият зам.-председателя във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е единствената кандидатура за конституционен съдия от квотата на парламента.

Той е номинация на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Срокът, в който парламентарните партии можеха да предложат кандидати за поста, изтече вчера.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че предлага на ДПС и БСП срещнат с Влахов, за да му задават въпроси. Целта била около избора да има "максимален политически консенсус". От партията на Мустафа Карадайъ вече са се съгласили на разговор с него и той ще се проведе в сряда. Цветанов ще говори и с Корнелия Нинова, за да разбере дали и социалистите ще искат да проведат среща с Влахов.

Красимир Влахов е завършил право в Софийския университет.

От януари 1996 г. Влахов е младши съдия в СГС. През октомври 1997 г. става става районен съдия в София, а четири години по-късно е избран за заместник-председател на Софийския районен съд. През 2004 г. става съдия в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във ВКС.

В края на 2008 година ВСС го избра за председател на най-големия съд в България - Софийския районен съд. Четири години по-късно той напуска предсрочно позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд. В момента Влахов е е съдия там.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници.

Днес Цветанов обяви, че не може да коментира дали е вярна появилата се информация, че оттегленият кандидат на БСП Янаки Стоилов ще бъде издигнат за конституционен съдя от президента. Призова обаче държавният глава да вземе пример от процедурата в парламента и използва за своята кандидатура ясни и прозрачни процедури. "Всичко това, което правим както за избор на Висшия съдебен съвет, така и за представители на СЕМ или за други комисии, за които българският парламент има отношение, гледаме да е прозрачно. Има дори и онлайн връзка, за да може всеки, който проявява интерес, да наблюдава дебатите и да задава конкретни въпроси чрез народни представители", обясни Цветанов за процедурата.

Цветанов определи първоначалното решение на БСП да номинира Стоилов като "добър подход на ръководството". "На всички е
ясно, че най-добър вариант е да издигнеш вътрешната си опозиция на постове, където ще можеш да ги отстраниш от възможните размътвания на водата и да засилваш напрежението в партията, която в момента се ръководи от Корнелия Нинова", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови