Крясъци и обиди при дебата за по-високи пенсии в парламента

Георги А. Ангелов 03 декември 2019 в 20:14 4113 0

Заседанието на парламента, където се обсъждаше бюджетът на държавното обществено осигуряване, бе прекратено след скандали и размяна на обиди и реплики между опозиция и управляващи. Малко преди това парламентът реши минималната пенсия да стане 250 лв. от юли следващата година.

Напрежението се покачи след като БСП и “Атака” поискаха предложението на “Воля” за 300 лв. минимална пенсия да бъде гласувано поименно. Председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) отказа с мотив, че вече са в процедура на гласуване. Предложението не беше прието, след като мнозинството гласува “въздържал се”.

Тогава депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна - Филип Попов, Христо Проданов и Георги Свиленски, след това и други народни представители се струпаха там.

"Всеки разбира процедурата по различен начин. В правилника нещата са ясно изписани. Не сте прави", каза Емил Христов. Той подчерта, че БСП възпрепятстват пленарното заседание, помоли ги да не го правят, след което закри дебата. Преди това от страната на управляващите се чуха крясъци "Червени боклуци", а от БСП - “Оставка".

Преди това Десислав Чуколов (Атака), който не беше особено адекватен, призова от трибуната “Обединени патриоти” да подкрепят предложението за 300 лв. “Искрене, нямаш право да го правиш това”, “Валери, не ми се смей! Нали това обещавахте!”, призоваваше поименно Чуколов бившите си коалиционни партньори и заяви, че няма да мръдне от трибуната, ако не подкрепят БСП за сумата 300 лв. Юлиян Ангелов също призова: “Г-н председател може да забраните продажбата на алкохолни напитки на независими народни представители!”.

Искрен Веселинов (“Обединени патриоти”) пък нарече Кристина Таскова “бавноразвиваща се”. Хасан Адемов (ДПС) се опита да обясни, че законът за публичните финанси не позволява на депутатите да залагат разходи в бюджета, без да е ясно от къде ще дойдат парите за това.

Преди да се разгорещят, депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. ще е 610 лв. В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.

От БСП предлагаха за самоосигуряващите се и за земеделските стопани размерът да е 650 лв. Предложенията им обаче бяха отхвърлени. Социалистите искаха максималният осигурителен доход да бъде увеличен на 3 900 лв. От ДПС бяха предложили минималният месечен размер за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да бъде 400 лв.

Гласуването на бюджета на ДОО ще продължи утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови