Крум Зарков: БСП поиска комисията за ЧЕЗ заради националната ни сигурност

OFFNews 16 април 2018 в 09:22 2637 0

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ, след като бе оповестено, че Инерком ще е купувачът- заради обществената реакция на притеснение, защото тази фирма не разполага нито с финансов, нито с експертен потенциал, за да управлява електроподаването на една трета от страната и почти половината й граждани.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и член на парламентарната комисия за ЧЕЗ Крум Зарков пред БТВ.

„Стана ясно, че има противоречие - правителството през февруари заяви, че не знае за сделката ЧЕЗ, а се оказва, че за нея се е знаело доста преди това и службите за сигурност са следили как протича процесът”, обясни Зарков. Той каза, че ЧЕЗ е информирала комисията как от 2013 г. насам компанията е информирала всяко правителство, че иска да напусне държавата и ако тя има интерес, може да направи своята оферта. Зарков изтъкна, че в комисията станало ясно също- как консултантът на Инерком е обявил пред една от банките за кредитиране, че те ще бъдат избрани за купувач и банката е уверила, че е готова да кредитира сделката с 80 млн. евро. „Помним, че премиерът ни представи една начертана схема на финансиране. Работата на комисията показа, че на този документ не може да се вярва”, обясни Крум Зарков. В комисията е станало ясно също- как ЧЕЗ потвърждава с писмо, че са получили уверение за произхода на средствата на Инерком. „След като те са представили тази информация на чешката компания, да я предоставят и на нас утре, в комисията”, каза Зарков и обясни, че знаейки откъде идват парите за сделката, ще знаем и къде отива електроразпределението на тази част от страната.

„Държавата ни си смени позицията по сделката три пъти за месец и половина- от нищо не знам, до искам пълния контрол, а сега е - нищо не мога да направя”, припомни членът на комисията. Той бе категоричен, че БСП винаги е била за ангажирането на държавата със сектор енергетика. По думите му нищо не пречи на държавата, когато предприятие, ключово за националната ни сигурност, се продава, да направи възможното- да го придобие или да контролира придобиването.

„Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на цената на нощната тарифа, а другите два оператора около 5-6%. Нека да видим какви са мотивите за това”, коментира Крум Зарков. Той обясни също, че в комисията е имало спор с регулатора по въпроса - какъв е смисълът да има инвестиционна програма за 5-6 години напред, ако всеки един момент може да се продаде фирмата и собственикът да си замине? „Регулаторът трябва да се убеди, че този който купува, ще има възможността да поддържа електроподаването, системата и да изпълнява инвестиционната програма”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови