Крум Зарков: Да не се окаже, че най-бедните ще са и най-пострадалите от тази криза

OFFNews 25 април 2020 в 09:32 12305 3

Извънредното положение не значи, че правителството може да бъде оставено да прави каквото си иска. Парламентарният дебат не е само шоу програма, която да мине по телевизионните екрани – там трябва да се рефлектират различните чувствителности. Хората, които представлява ГЕРБ най-вероятно не мислят по същия начин, по който мислят хората, които представлява БСП. Ние сме длъжни да осигурим този форум. 

Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БНТ. Той подчерта, че въпросът не е технически - дали може да се гласува от разстояние или не. Според него от самото начало на извънредната ситуация се прави всичко от управляващото мнозинство - парламентът да не заседава, освен когато на тях им е необходимо това, когато трябва да се гласува тегленето на голям заем или когато трябва да се приемат закони, които правителството счита за необходими. 

„Това, за което алармираме, е, че многото права на правителството действително могат да водят до много отговорности, само ако има кой да отчита тези отговорности – пред гражданското общество, пред съдилищата, пред парламента. В момента нашите съдилища са затворени, медиите ни са на 111-то място по свобода на словото, а парламентът не функционира качествено. Риск от концентриране на прекалено много права съществува“, отбеляза социалистът. 

„Пред Конституционния съд и в зала ние атакувахме възможността на органите на МВР, без съдебно разрешение и без да информират когото и да било, да имат достъп до локациите на определен мобилен телефон. Законът, за който говорим, Законът за електронните съобщения, беше пришит в Закона за извънредното положение – той ще важи и след него. Хората, които са под карантина ще могат да бъдат следени, както и техните контактни лица, които са доста широк кръг хора“ коментира Зарков. Според него последващият съдебен контрол, който съществува в тази разпоредба, е крайно недостатъчен. 

Крум Зарков обясни защо БСП оспорва философията на изцяло кредитното подпомагане на засегнатите от кризата: „Възстановяването ни от кризата зависи изключително много от възстановяването на потреблението. Ако по време на тази криза хората задлъжнеят много, било то и с безлихвени кредити, то това без съмнение ще повлияе на тяхното поведение след това – те няма да започнат да потребяват по същия начин. Безвъзмездното финансиране днес не е хвърляне на пари през хеликоптера, а залог за по-бързото възстановяване на икономиката“. 

„В БСП се противопоставяме на алтернативите – или вкъщи и бедни, или навън и болни. Идеята непрекъснато да се насажда страх или да се вменява вина на хората не работи. Големият въпрос, който ще противопостави политическата тема на ляво и дясно, ще бъде – когато всичко това свърши, за чия сметка ще е било. Нещата, които се правят сега ще решат въпросите – колко бързо ще се възстановим и кои ще са най-пострадалите. Да не се окаже пак, както се е оказвало в други предишни кризи, че най-уязвимите и най-бедните ще са и най-пострадалите от тази криза“, предупреди Зарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3800

3

maradona

27.04 2020 в 16:27

Младо момче, учило до колкото знам в Сорбоната. На всички е ясно, че винаги бедните плащат, но най-много ще плати дребния и средния бизнес. За това няма да говоря. Във времето на карантина мислещите хора се опитват да мислят. И аз мисля на глас : какво може да правиш заедно с Нинова и Кирил Добрев?

6145

2

kokoten

25.04 2020 в 10:11

...както прекрасно знаем,всичко ще отмине,ще възвеличаем Мутрата като спасител на нацията....,но все някой трябва да плати сметката и това няма да са Мутрата с малките мутрички,а всички ние на които сега не прави нищо впечатление...а Главната Мутра не спи,той работи,най-вече за себе си....използва всеки удобен момент за да се бетонира на мястото си....а ние ще лапаме мухите и ще викаме "Браво бате Бойко"....

3810

1

Пенчо бре

25.04 2020 в 09:45

Браво на Крум Зарков. Компетентно, спокойно и очевидно подготвен за разговор. От другата страна, всичкологът - философ даже не знаеше, за какво е питането до КС. Първият партиен и държавен ръководител вече ги свикна на монолози и затова, както и заради характеровите си особености - да слушкат и да папкат - при предизвикателства от умни хора - издишат, "спихват" се.