Крум Зарков: Не намираме повод за радост в отпадането на механизма за мониторинг

OFFNews 22 октомври 2019 в 13:58 1891 1

„Има индикации, че ЕК ще препоръча отпадането на мониторинговия механизъм. За съжаление, не намираме повод за радост или гордост, че Комисията препоръчва да отпадне механизмът. Всъщност препоръката съвсем не значи, че това е краят му”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и член на ИБ на БСП Крум Зарков в Шумен по повод Доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Той уточни, че тепърва трябва да се изкаже ЕП и Съветът, а от левицата се опасяват, че някои от страните членки няма да споделят ентусиазма на Комисията. „Още повече, че механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно дейстивие, той се превърна в „политическа дъвка” – вина за това има и Юнкер, който преди време обеща, че махнизмът ще отпадне, като така направи въпроса политически, а не съотносим към обиктивни критерии”, допълни Зарков. Той изрази надежда, че тази препоръка няма да напомни препоръките за Шенген: „Имаме много препоръки, но все още сме далеч от това пространство”.

„Българските граждани добре знаят състоянието на съдебната ни система и проблемите, които имаме с корупцията. Всички трябва да работим, за да ги преодолеем, без значение какво ще се случи с този механизъм и дали ще бъде заместен с друг, може би по-строг”, заключи Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови