Крум Зарков: Ще атакуваме Закона за личните данни в Конституционния съд

OFFNews 21 февруари 2019 в 09:37 1833 0

Корнелия Нинова обеща на Асоциацията на европейските журналисти, че ще атакуваме Закона за личните данни в КС и този ангажимент ще бъде изпълнен. Започваме работа по конституционна жалба.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на БНТ. Според него управляващите са изпразнили от съдържание институцията парламент.

„Миналата седмица стана ясно, че в парламента има четири партии, които се чувстват добре в него, и една – БСП, която смята, че той не работи правилно. Не можем да си позволим повече да се правим, че не виждаме нерадостната роля, която е отредена на този парламент от това управление – да прави шум, докато някой друг решава нещо“, допълни той. Зарков обясни, че близо 26 часа в правна комисия и в пленарна зала депутатите от левицата са се опитвали да защитят предложенията си и да предпазят преференцията, като начин за гласуване. „Проблемът с избирателните списъци е сложен, не толкова, защото се гласува от името на починали хора, а защото системата на ГРАО не може да засича онези близо 2 млн. българи, които са избрали да живеят в чужбина, без да са заличат адресите си тук“, подчерта народният представител. Той обясни, че между данните на ГРАО и данните на НСИ има разлика от 1.5 млн. души.

По данните на ГРАО се правят избирателните списъци. Създава се резерв от имена в тези списъци, който може да бъде използван за манипулация. Предложихме създаване на публичен регистър на избирателите, който с времето да стане база на избирателните списъци, но който би позволил и последваща проверка онлайн, така че нашите сънародници от Мелбърн, например, да проверят дали някой не е гласувал от тяхно име в Търговище“, каза още Зарков.

По повод машинното гласуване той подчерта, че БСП настоява за изпълнението на закона. „През 2014 година беше съставен график, който през 2019 трябваше да бъде изпълнен. 5 години нищо не е направено и сега ни казват – ще видим след още 2. Този парламент се прочу и с факта, че всяка седмица променя различни срокове или законодателства със задна дата. Всичко вече е „след малко“ и нищо не е сигурно“, каза Зарков. 

Крум Зарков уточни, че според закона, ЦИК е избрана за 5 години и те изтичат през март месец. „ЦИК се назначава по партийни квоти и хората там имат една единствена задача – да следят изпълнението на Изборния кодекс. Не разбирам този абсурден дебат – два месеца парламентът се занимава с това- да изпълни или не закона. Това трябваше да започне още през декември“, категоричен е той.

„Когато не ходим на работа, не взимаме заплати. По правилник ще бъдем санкционирани“, допълни народният представител. Той подчерта, че българското общество е изправено пред много проблеми – колапс в здравеопазването, малкият и среден бизнес е натискан всекидневно от променящи се правила, парламентът сам се направи за посмешище.

„За нас дневният ред е съвсем различен“, каза още той и заяви, че ПГ на „БСП за България“ няма да се върне в парламента. По повод интеграцията на Македония към евроатлантическите структури, Зарков посочи, че левицата е заявила подкрепа и е гласувала в комисия. „Въпросът беше консенсусен и нашето присъствие или отсъствие от зала няма значение“, каза още Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови