Лидерите на ЕС се срещат на живо за пръв път заради 7-годишния бюджет

OFFNews 17 юли 2020 в 08:01 2532 0

Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 и 18 юли в Брюксел, съобщават от пресофиса на МС. Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.

В белгийската столица държавните и правителствените ръководите ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро, и МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се имат предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови