Лиляна Павлова: Искаме председателството ни да бъде запомнено като балканско

OFFNews 10 май 2018 в 12:17 2288 0

Европейският проект няма да е завършен, ако в нашето европейско семейство не участват държавите от Западните Балкани, заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на форум в НДК. 

Тя отбеляза, че искаме българското председателство да бъде запомнено като „балканско“.

"Винаги сме се чувствали тягостно, когато Балканите се споменават с негативно отношение, за нас беше важно, като се споменава България и Балканите, това да събужда усещане за позитивизъм, за растеж, за възможности", заяви министърът.

Според Павлова през първите три месеца сме постигнали много и имиджът на страната ни се променил, а на България вече се гледало като на държава, която умее да поставя важните теми, да намира баланса, консенсуса и  компромиса.

Една година по-късно темата за Западните Балкани вече е припозната от нашите партньори не само като водеща тема на председателството, а и като ключов приоритет, като тема, осъзнато важна за мира, стабилността, сигурността, просперитета в дългосрочен аспект на Европа, каза Лиляна Павлова.

Тя допълни, че не трябва да даваме фалшиви обещания.

"Не можем да обещаем присъединяване утре, веднага, бързо и безпроблемно, а обещаваме нашата подкрепа, воля и разбиране, като държава, която знае трудностите, пътя, който трябва да се извърви, грешките, които ще помогнем да не бъдат допуснати", добави Павлова.

Тя отчете, че до момента са проведени около 200 срещи в рамките на българското председателство в София, 20 хиляди делегати са посетили столицата ни, а предстоят още 100 срещи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови