МВР да си почива, а кметовете да водят параполицейски групи, предлагат общините

Юлиан Христов 01 октомври 2018 в 12:00 4006 0

МВР да си почива, а кметовете да водят параполицейски групи, предлагат общините

Новите параполицейски структури, разписани в промените на Закона за местното самоуправление, да имат правомощия да задържат с помощни средства и да се ползват със специална защита. Тези авангардни идеи са подхвърлени в комисията по вътрешна сигурност по време на дискусиите на първо четене.

Както стана ясно, в петък парламентът отложи спорните промени, с които се предлага създаването на формирования по сигурността, изземващи полицейски функции. Въпреки че вносителите на идеята от ГЕРБ и Обединени патриоти опитват да разяснят, че става въпрос за увеличаване на правомощията и на сега действащите инспекторати за повишаване на събираемостта на глобите при нарушаване на общински разпоредби, партньорите им от Националното сдружение на общините в Република България - основен двигател на промените в закона, хвърлят все повече въпросителни около тези групи.

На заседание на вътрешната комисия в парламента на 19 септември  Благой Станчев – парламентарен секретар на НСОРБ достига връх в идеите за промени, като предлага звената по сигурността, освен униформи, както е предвидено в новите текстове, да имат и помощни средства, с които да осъществяват задържането на граждани.

"Бих Ви предложил да обмислите варианта дали да не дадем възможност за използване на помощни средства. Такива възможности имат и горските, и в Закона за рибарството и аквакултурите, нашите хора като обхождат нощем, да не се случва така да ги бият и след една-две години да стигнем до това положение", е заявил Станчев

В същото време председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов поставя въпроса със специалната защита на тези служители, за да могат те да свършат работата си:

Имах предвид защитата при изпълняване на професионалните си задължения, защото знаем, че когато не се види полицейски служител, който по закон има и защита, сами разбирате, да не изпаднем в друга ситуация, но това ще е тема, която ще се дискутира може би в работната група в детайлите, които ще бъдат направени.

В отговор Искрен Веселинов от групата на патриотите в парламента, който е съвносител на промените, разяснява, че тези служители ще имат специална защита по силата на Закона за местното самоуправление, но не и по Закона за МВР. Именно в този контекст обаче общините предлагат звената по сигурността да ползват и помощни средства при задържане.

Спорните предложения в закона идват на фона на негативната обществена реакция на промените в Закона за частната охранителна дейност. Освен главният прокурор и президентът, които атакуваха промените в Конституционния съд, становище срещу тях изказаха и браншовите организации и Върховният административен съд. Основната критика срещу тези промени са, че с тях се дава зелена светлина за изземване на функции от МВР. Нещо, което е на път да се случи и със закона за местната власт.

Не на последно място остават и съмненията за това дали новите звена към общините няма да бъдат използвани за политически цели. За това загатнаха от ДПС в петък:

"А когато се наложи да създадем онези парагрупи, които ще ги ползвате по време на избори, и при ред други ситуации, да дойде време да разгледаме тези законопроекти тогава", каза Рамадан Аталай от парламентарната трибуна преди гласуването на законопроекта в пленарна зала да бъде оттеглено от дневния ред.

По време на дискусиите във вътрешната комисия Тодор Байчев от БСП поставя въпроса дали тези служители няма да злоупотребяват с власт, за да разчистват икономически територии:

Един такъв служител има магазин, конкуренцията му също има магазин, започва да минава покрай магазина на конкуренцията и да спира за неправилно паркиране автомобилите. [...] Затова казвам, че е възможно чисто хипотетично и теоретично… [...] Казвам, че тази възможност за икономическа инициатива, която има при тях, липсва в полицията и съответно полицията е по-безпристрастна и по-заинтересована. 

Самият факт, че общините признават за това, че звената на Общинска полиция са им скъпи и че готвените промени дават възможност за решаване на този проблем, показва, че се търси да се заеме нишата охраната на обществения ред, а не толкова да контрола по изпълнение на общинските забрани, като например паркирането в тревни площи. В този смисъл говори и изказването на Благой Станчев от НСОРБ, който предлага задържане с помощни средства в контекста на това, че "общините имат практика да организират охрана на собствеността си с нощни патрули" и дава примера с нощните патрули на общините.

Крайните идеи, които се подхвърлят в най-висшия орган в държавата - Народното събрание, кореспондират с предприетата в последните години практика за "въоръжаване" и даване на повече правомощия на държавни служители. Засилването на репресивния апарат вече е с размерите на армия - право да арестуват и да налагат физическа сила освен служителите на МВР с полицейски правомощия имат също и служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Военна полиция и военнослужещи, НСО, ДАНС, служителите на митниците и частните охранители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови