МВР прави нови "реорганизации" за борба с битовата престъпност

След убийството в Русе Каракачанов предлага "да предприемем комплексни мерки за работа с тази част от обществото"

OFFNews 14 октомври 2018 в 16:14 8492 4

МВР прави нови 'реорганизации' за борба с битовата престъпност

Вътрешният министър Младен Маринов е започнал "реорганизации" по темата за битовата престъпност и присъствието на полицията в малките населени места. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, когато беше оповестена и официалната информация за задържането на Северин Красимиров в Германия.

Новите мерки са обявени от премиера Бойко Борисов, който прави изказване след констатация на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов за убийството в Русе. Според него "има проблем с този вид престъпления" и той предлага да бъдат предприети мерки "за работа с тази част от обществото". 

По отношение на "тази част от обществото" финансовият министър Владислав Горанов припомня, че там трябва да бъде ангажирана и образователната система. 

В резултат на това министърът на образованието Красимир Вълчев обяснява, че "тези деца много трудно ги караме да ходят ежедневно" и апелира МВР да бъде по-активно и да съдейства за този проблем. 

В отговор Борисов припомня, че "ако е лесно, другите да са го направили" и припомня, че миналата неделя на МВР са дадени 341 нови автомобила, а лимитът на горивото е отпаднал. След което нарежда да бъде проведена среща "с Томислав Дончев, образованието, вътрешно министерство, социалното, Валери Симеонов - тази многостранната среща и всеки един такъв случай, факт е, че вече имаме изолирани случаи, които дори и тях ги знаем, там влагате, полицаят отива".  

По другите теми, битовата престъпност и присъствието в населените места - Младен Маринов прави реорганизации, паралелно това, което и Вълчев каза.

Стенограма от заседанието на Министерски съвет от 10 октомври 2018 г.:

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, все пак да поздравим официално министъра на вътрешните работи за добре свършената работа, перфектна работа. Много добър избор за министър и много добро представяне на министъра. Както се казва първата седмица му се стовари отвратително нещо, което беше абсолютно политически използвано срещу правителството. Искам да го поздравя и мисля, че и той, и прокуратурата перфектно си свършиха работата.

Има един проблем с този вид престъпления. Мисля, че трябва да предприемем комплексни мерки за работа с тази част от обществото.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: В този ред на мисли е и образованието.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: Тази учебна година далеч по-безшумно, но механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на децата работи, работи по-ефективно, по-фокусирано, оптимизирали сме работата, организацията, постигнали сме далеч по-добра информационна свързаност. Все още има какво да се прави. Към МВР това ми е апелът, полицаите съдействат в много голяма степен, но трябва да свържем информационните системи. Не можем да следим всяко едно дете как упражнява правото си на образование, но когато то се появи и някоя информационна система го засече, се активира механизма, много по-голяма част от усилията са вече върху ежедневното ходене. Факт е, че тези деца много трудно ги караме да ходят ежедневно.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако е лесно, другите да са го направили. Лесно е да констатираш, трудно е да го направиш. За това в неделя, вицепремиерът Каракачанов присъства, 341 автомобили дадохме правителството на МВР, още 300 сега ще получат, горивото им е без лимит. Министърът утре е на съвет, но върне ли се, правите веднага с Томислав Дончев, образованието, вътрешно министерство, социалното, Валери Симеонов - тази многостранната среща и всеки един такъв случай, факт е, че вече имаме изолирани случаи, които дори и тях ги знаем, там влагате, полицая отива. Дали сме и даваме, не само за криминалната лаборатория, защото виждате това, което каза Каракачанов, ако имаш по-съвременна лаборатория с един-два дни по-бързо ще влезем в дирите на извършителите, а тези първите един-два дни са решаващи и фатални. Но това с финансовия министър сме го говорили. По другите теми, битовата престъпност и присъствието в населените места - Младен Маринов прави реорганизации, паралелно това, което и Вълчев каза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

4

безпартийна

14.10 2018 в 21:08

Ако от толкова несвързани приказки на Царя-Слънце трябва да се вадят изводи какво нещастните Му подчинени трябва да свършат, ясно е, че нищо няма да свършат, даже да са гениални. А те съвсем не са. Вмирисването на рибата, главата на рибата, са съществени за тази ситуация.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

14.10 2018 в 18:52

Е, останалите граждани на Атина били равнопоставени.
Гражданите…
Защото няколко хиляди граждани обсъждали, дискутирали, решавали…
А поне десет пъти по толкова роби нямали право на глас.
Роби. Говорещи оръдия на труда. Добичетата се водели живи оръдия на труда, инструментите – мъртви.
И робите нямали права…
Значи – ние сме вече в демокрацията. Има определен процент решаващи. Хора, чиято дума се слуша.
Да речем – 10%. Макар че това е от моя оптимизъм. По-скоро е към 1%, а може и един човек да е..
И 90%…демос…народ…роби…
Абе, какъвто и етикет да турите – все ние ще сме…
Дето говорим за демокрацията и чакаме да дойде.
Както навремето чакахме комунизма. И светлото утре.
Тия, които са на хоризонта…
Невидимата граница между небето и земята, която е недостижима.
Та…Демокрация…
Тръгнали сме към нея…

Ей я – на хоризонта е…

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

14.10 2018 в 18:51

Демокрация, демокрация, демокрация – слушаме всеки ден, навред, по всяко време…
И си мечтаем кога ще настъпи и у нас.
Власт на народа – всеобщо щастие, разбирателство, вишегласие на разума…
Поглеждаме в историята.
Там, в древна Атина, когато…
Да, да – помним. Всички граждани имали равни права, решавали проблемите с гласуване, надделявали разумът и законът…
Така отровили Сократ. Просто решили, че е опасен, че развращава младежта, учи я на неща, които в Атина не се обсъждали, давал възможност на младите сами да мислят…
Опасен, я!
Та затова с вишегласие решили да умре…
И умрял. Отровен по демократичен начин…
Равни права…За всички МЪЖЕ. Жените си имали свои задължения, свой свят, не били допускани ни на събранията, ни дори на спортните състезания.
Та май…Не всички били равни?