МВР публикува 116 разследвания, потънали в прокуратурата

Ангел Марковски 04 април 2022 в 11:19 2784 0

Снимка МВР

116 преписки за разследвания срещу хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков говори отдавна за чадър на прокуратурата. В таблицата с преписките няма много подробности, но могат да бъдат разпознати много от случаите, които са знакови за последните години.

Сред тях е сигналът на Светослав Илчовски до МВР. Преди година пред депутатите от комисията по ревизията на Мая Манолова Илчовски разказа за натиска на ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Той говори и за снимките на кюлчетата в дома на вече бившия премиер Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките - известна плеймейтка, и че кюлчетата са истински и са подаръци за рождения ден на Борисов от двама крупни бизнесмени. През май 2021 г. прокуратурата започна проверка по изнесеното от Илчовски.

В списъка е и историята, станала известна като "Осемте джуджета". През октомври 2021 г. МВР е изпратило справка по казуса на Върховната касационна прокуратура и до момента няма информация за движението на преписката. Забавена и е друга преписка свързана с охранителна фирма "Делта гард", за която наскоро съдът потвърди отнемането на лиценза на първа инстанция. На 21 юни 2021 г. МВР е пратило преписка на Софийската градска прокуратура с мнение да бъде образувано разследване за данъчни престъпления, тъй като ревизия на охранителната фирма е установила данъчни задължения в големи размери.

През октомври 2021 г. МВР е препратило на Софийската районна прокуратура с мнение за правно становище и отношение по компетентност сигнал от вицепремиера Асен Василев установени факти, свързани с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ "Варна") се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" е било финансирано от бюджета с 11 млн. лв. годишно, преди да му бъде възложен проектът по удълбочаванане. В крайна сметка дейността във Варненското пристанище е извършена от специализирани руски кораб и дълбачки, собственост на компанията "Гидрострой", регистрирана в Калининград.

Като забавено дело МВР сочи и това за закононарушения при строителството на АМ "Хемус". През януари Софийската градска прокуратура превърна в свидетел по делото и Рашков, но три месеца по-късно има само един обвиняем по случая на ниско ниво.

Неизвестна е и съдбата на преписка, свързана с имотни сделки на жената до главния прокурор Детелина Ханчева. Документите са пратени от МВР в прокуратурата в началото на годината и движението по тях не е известно.

Такава е и съдбата на сигнала по скандала "Жоси". В този сигнал се твърди, че през 2013 г. собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси" е поискал съдействие от Гешев, в замяна на което той е прехвърлил на неговия баща 2% дял от фирмата си.

В МВР нямат информация и какво се случва със сигналите срещу Делян Пеевски, подадени от гражданското сдружение "Боец". Тези сигнали са изпратени до спецпрокуратурата през януари, тъй като Пеевски е депутат и правомощие да го разследва има спецпрокуратурата. Спецпрокуратурата не образува разследване срещу Пеевски във връзка с разпродажба на имоти, както и за "Досиетата Пандора" и "Магнитски".

В списъка със затлачените дела е и образуваното от МВР по неотложност разследване за изнудване на Васил Божков, по което на 17 март за 24 часа бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата отказа да ги обвини, но показните действия на МВР я принудиха да инициира разпита на Божков от Дубай в качеството му на свидетел. По това дело за днес да даде показания е призован и премиерът Кирил Петков. Точно на базата на негови показания МВР стартира и разследването, по което сега прокуратурата е принудена да работи. В петък се разбра, че по това дело прокуратурата иска от НСО записите от камерите за видеонаблюдение в МС, но не за времето, в което Божков твърди, че е давал подкупи на бившите управляващи, а за периода 23 февруари до 23 март т.г.

Сред преписките в списъка на МВР има и много, свързани с местната власт в София и в страната, със строителството на детската болница и с най-различни други проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови