МВР ще следи хората под карантина през смартфоните им

Армията също ще се включи, ще има право да задържа и да използва сила и оръжие

Георги А. Ангелов 19 март 2020 в 21:38 12713 1

Снимка Сергей Антонов

Електронните съобщения на гражданите, т. нар. трафични данни ще могат да бъдат следени от МВР за контрол на изпълнението на мерките за карантина, когато е наложена такава за да откриват местоположението на хората. Армията също ще се включи в дейностите по "прилагане на противоепидемиологични мерки".

Тези две предложения бяха приети на второ четене от правната комисия в пакета закони за извънредното положение, които ще бъдат гласувани утре, седмица след въвеждането на извънредното положение.

Заседанието на правната комисия протече в условия на хаос, депутатите нямаха предложенията за поправки в законите пред тях и трябваше да гласуват “на слух”. Това накара депутатите от БСП да напуснат заседанието. Заседанието продължи 8 часа и бе прекъсвано няколко пъти за да се осмислят и отпечатат предложенията за закони. Повечето от тях нямаха нищо общо с тези, гласувани от пленарна зала на първо четене.

Предложението армията да се включи в опазването а реда в извънредното положение направи  Димитър Лазаров от ГЕРБ. След решение на правителството военните ще могат да спират превозни средства, да проверяват самоличност и да задържат лица до пристигането на органите на МВР, ако текстът бъде одобрен утре в пленарна зала. Военните ще могат да използват и физическа сила и помощни средства, ако е необходимо.

Карантина за всички пристигащи

С друг текст се въвежда задължителна карантина за всички, пристигащи от чужбина в България. При отказ глобата ще е 5 хил. лв., като тази мярка ще важи за настоящото извънредно положение.

От "социалните мерки" отпадна идеята първоначално работодателите да имат право без съгласие на работника да го изпращат в неплатен отпуск. Отпадна и спорната идея работодателите да плащат обезщетение от поне 50 на сто от заплатата на работника, но не по-малко от 75% от размера на минималната заплата, ако предприятие спре работа заради обявено извънредно положение.

Срокът за плащане на битови сметки се удължава с 20 дни. Спират да текат процесуалните срокове по повечето дела

Отпадна и идеята лекари да бъдат наказвани, ако откажат медицинска помощ на пациент.

Менда Стоянова (ГЕРБ) оттегли едно от спорните предложения - за нов начин на внасяне на авансовия данък печалба за фирмите. Стоянова предлагаше за периода април - юни 2020 г. това да става със служебно начисляване на базата на половината печалба за същия период на 2018 г. Идеята обаче срещна отпор от бизнеса. В резултат авансите ще се внасят върху прогнозната печалба за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.03 2020 в 02:39

Телефони със шайби, жици към тях.
Ведомствени телефонни централи, блокиратори на гугъл и микрософт.
Ютуб или живот - избете сами.
За заявки: ..........@............