МВР връща режима от соца по границата с Турция

OFFNews 30 май 2018 в 11:52 10938 4

Нови забрани ограничават прозрачността около оградата на границата

След като правителството наля стотици милиони лева в строителството на оградата на границата без обществена поръчка, сега вече е в ход тотална забрана за какъвто и да е граждански контрол над съоръжението. МВР реши да въведе режим от времето на Студената война, в който в зоната преди границата с Турция имаше ограничителен режим за преминаване с т. нар. "открит лист".

МВР въвежда поредица от забрани за достъп до оградата, която беше обявена от правителството за обект със стратегическо значение за националната сигурност. Това стана малко, след като депутатът от БСП Елена Йончена направи поредица от репортажи и филм за плачевното състояние на съоръжението, което освен че пропадна от обилните дъждове, но и се оказа не толкова трудно препятствие за преодоляване от бежанци.

В резултат от това със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на възпрепятстващото съоръжение е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра. За да достигнат района, в който действа забраната за достъп, включително и населени места, гражданите ще трябва да подават заявка в централата на Гранична полиция, или някои от управленията в Елхово, Свиленград, Болярово, Средец и Малко Търново.

Достъпът до самата граница ще се осъществява по специален ред от Главна дирекция "Гранична полиция". "Посещенията и пребиваването на лица, както и осъществяването на всякакви дейности до ВВС и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция „Гранична полиция" или с директора на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово", посочват от МВР.

При необходимост лицата, които имат намерение да стигнат до оградата, ще бъдат придружени от гранични полицаи. В същото време се забраняват поредица от дейности. Наред с "действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на ВВС, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път" и внасяне и изнасяне на вещи, които биха довели до нарушаване целостта на оградата се забранява и фотографирането и заснемането на елементи от оградата и прилежащия път.

Особено интересна е забраната за "извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция от 1967 г."

За нарушение на тези забрани, граничните полицаи ще могат да налагат административни наказания. 

Информация може да се поиска и от кметовете на населените места, намиращи се в близост до българо-турската държавна граница, с които е уточнен редът за подаване на заявки за преминаване през порталите на ВВС.

До момента в строителството на съоръжението и пътищата около него бяха налети близо 170 млн. лв. в някои "наши фирми" без провеждането на обществена поръчка. Фирмите се посочват от съответните областни управители без да е ясно по какви критерии става това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7910

4

Beny Hill

30.05 2018 в 22:08

Явно е много трудно да разберат управляващите, че без въоръжена охрана с всички правомощия граница не може да се опази. Нарушителите днес ги спасяваме, вместо да ги наказваме подобаващо. Една ограда не е пречка за този, който знае, че ще го посрещнеш с хляб и сол.

14469

2

случайно прочетох

30.05 2018 в 13:49

Смешници!