МВнР вика турския посланик на разговор след думите му за изучаване на езика

OFFNews 11 май 2019 в 17:53 4736 1

Екатерина Захариева

Посланикът на Турция у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на разговор във Външно министерство в понеделник по разпореждане на министър Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

Външният ни министър очаква от него обяснение за думите му от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в официално съобщение на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

11.05 2019 в 19:40

Това е скандално,Улусой си опитва да пробута скверни щения към българите, а те (МВнР) го канят на разговор. Ще го почерпят с кафе и бонбон, а захарива може и флирт да завърти с него. Вземете му агремана и шут по гъза. Запазете поне малко достойнството ва народа, който явно изобщо не можете за представлявате.